iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Барбекюто крие рискове за здравето

Барбекюто крие рискове за здравето 04_1428503066

Световният ден на здравето е с послание, че всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно. Той беше на 7 април. Здравословното хранене осигурява до 35% защита от ракови заболявания.

„Цър-пър“ или барбекюто е част от нашата култура. Спорен е въпросът, обаче, доколко вкусните ястия, приготвени на барбекю, са здравословни. Експерти от Анадолу Медицински Център предупреждават, че месото, приготвено на силен огън за кратък период от време, има канцерогенен ефект и крие рискове за здравето. Като причини за появата на рак на стомаха, на червата и на хранопровода, на преден план излиза начинът на приготвяне на месото и честотата на консумация.

Ето защо е важно не само с какво се храним, а и как се храним. Д-р Чагатай Демир, експерт по хранене и диетика в Медицинския център в Истанбул, информира, че храните, които се подлагат на силна топлинна обработка, са крайно вредни за здравето и допълва, че сред храните, които се обработват за кратко време на висока температура, най-голям риск представляват тези, богати на протеини, като месото.

Не приготвяйте месото на силен огън

Как се появяват канцерогенните ефекти? Става дума за два различни ефекта - на първо място, когато месото е подложено на висока температура, претърпява денатурация. На второ място, мазнината от место се стича върху въглищата и изгаря, при което се оксидира и отново се прилепя към месото.

Важен момент е приемането на равно количество антиканцерогенни вещества. С консумирането на пресни зеленчуци се създават предпоставки за балансирано хранене.

„Включването на зеленчуци и плодове в храненето намалява риска от рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и на дебелото черво. Наличието на витамин С, витамин Е, каротеноиди и други фитохимични и антиоксидантни елементи, намиращи се в състава на плодовете и зеленчуците, неутрализират отделяните при метаболизма оксиданти, които са в основата за развитие на рак. Ето защо, за превенция, най-безопасният, най-лесният и евтин начин да си набавите антиоксиданти в организма е консумирането на пресни плодове и зеленчуци“.

Намалете честотата на храни, приготвяни на барбекю

Мерките, които трябва да се предприемат, които са личен избор на всеки, е да се намали честотата на прием на храни, приготвяни на барбекю. Рискът е по-висок при хора, за които то е част от ежедневието. Като алтернатива д-р Демир препоръчва готвене на пара, при което се запазват хранителните стойности в продуктите. „Да не забравяме, че готвенето на месо и зеленчуци на пара или на фурна е сред препоръчаните методи за здравословно хранене. Ако барбекюто, все пак, е вашият предпочитан метод, е необходимо да изчакате огънят да достигне състояние на жар, след което желаните продукти да се поставят на най-малко 15 см. разстояние от огъня. По този начин храната се сготвя по-бавно и е по-здравословна".

Специалистът информира, че хранителните навици представляват 35 % от предпоставките, водещи до рак, а 70 % от раковите заболявания се дължат на причини, които биха могли да бъдат предотвратени. По отношение на физическата активност и здравословното хранене – те осигуряват до 40 % защита. Затова, независимо на колко години сте, спортувайте. При двигателна активност сърдечно-съдовата система работи по-добре, а при онкоболни пациенти нежеланите ефекти от лечението се свеждат до минимум.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.