iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Битка за семеен имот се разрази в Ярджиловци

Битка за семеен имот се разрази в Ярджиловци 06_1435558347

Племенничките на известния в миналото лекар д-р Велин Спасов – близначките Кирила и Славена, които заедно с тяхната майка – бившата учителка Виолета Рекарска, водят битка за семеен имот в пернишкото село Ярджиловци. Те потърсиха редакцията на „ШОУ”, като трите жени разказват история, която спокойно може да съперничи на класическото произведение „Снаха”.

Те винят за тегобите, лишенията и нервите през последните 20 години от живота си „снахата” Стефанка Спасова – вдовицата на доктора, известен като „хирурга на Ванга”, тъй като петричката пророчица често пращала хора при него да ги оперира. Д-р Спасов е част от легендарния екип на проф. Шойлев. Днес навярно той се върти в гроба, ако гледа какво става в семейството му...

Жените разказват, че вуйчото - талантливият лекар Велин Спасов, се оженил за Стефанка, понеже навремето тя била хубавица. Още тогава обаче роднините му видели, че тя е алчна и пресметлива жена, която няма нито интелектуалното, нито духовното ниво на доктора. Работела като касиерка в стола, в който ходел да се храни Велин – там се запознали. С какво го спечелила, та той чак да се ожени за нея – отговор на този въпрос, както обикновено, за страничните хора няма. Според роднините Стефанка си била направила добре сметката и цял живот умело била използвала името и парите на доктора за лични цели. В същото време, по тяхна преценка, не проявявала истинска грижа към него, не зачитала желанията и чувствата му. За да ни уверят, дават следния пример: Последните години той работел в Либия и в писма до близките си им споделял, че иска да се прибере в България. Не на това мнение обаче била съпругата му. Според роднините Стефанка скрила от Велин, че с връзки скришно работи против неговата воля, само и само той да продължи да печели долари в пясъците на либийската пустиня.

И преди, и след смъртта на Велин докторшата мразела близките му. След смъртта му вече открито им обявила война. Използвала връзки и пари да ги постави на колене, като ги унищожи финансово. След като дала на съд заради ½ част от наследствен имот в Ярджиловци сестрата на покойния си съпруг – учителката Виолета Рекарска, Стефанка успяла да я осъди и да остави жената без пенсия и със запорирани сметки. Така че Виолета и двете й дъщери буквално мизерували. Според тях Стефанка направо ги парализирала така, че да не могат дори и адвокат да си намерят и да не обжалват поради липса на пари.

Едната от дъщерите на Виолета – Славена, преди време се разболяла толкова жестоко, че само духовната сила на сестра й Кирила, с която са близначки, я спасила от смърт. Гледачка казала на майката Виолета, че на дъщеря й била направена магия за смърт. На родителката веднага й минало през ума, че Стефанка и на това може да е способна, само и само да й отмъсти за незачитането и да ги направи нещастни.

Откъде се е натрупала толкова омраза

питаме, а отговорът на трите жени е категоричен и единодушен: „Ние не я приемахме, тя го знаеше и като остана вдовица, реши да ни отмъщава! Вече нямаше кой да я спре!”.

В жалбата си до Пернишката районна прокуратура Виолета Рекарска описва мъките си и визира като помощник на снаха си в пъкленото дело кмета на селото, цитираме: „През всичките тези години, а и преди това, съседът-кмет Григор Христов подкрепя и съдейства, дори играе решаваща роля за изхода на делото, защото имат с ищците уговорка и е най-заинтересованото лице от подялбата. Действията срещу нас започнаха още през 1995 г., след като брат ми Велин почина. Кметът организира спирането на язовирската ни вода, разграбването на всичко ценно… дори и взломната кражба през септември 2013 г. може да е неслучайна. За нея нямаме никакъв отговор от МВР-Перник до тоя момент”. По-нататък Виолета пише как кметът ги издебнал, докато са на село, за да им връчат призовките... полицаи; как снаха им Стефанка ползвала връзки в архитектурния отдел на община Перник и пр. По думите им оставаме с впечатлението, че снахата не преследва толкова материален интерес, колкото най-вероятно изпитва удовлетворение да ги мъчи в желанието си

да ги постави на колене

Материален интерес имал повече кметът, за когото ни осведомяват, че командвал селото вече четвърти мандат. Що се отнася до самата Стефанка, то според Виолета тя притежавала множество апартаменти в София. „Докато ние обедняваме и искат да ни вземат и малкото, което имаме, те с племенницата Десислава богатеят! Нека, не им завиждаме, но се питаме откъде имат пари за толкова жилища?! За съжаление, нямаме връзки като тях да ги дадем на проверка на Икономическа полиция да се види от какви доходи имат толкова имоти!”, казват роднините на доктора. Пенсията на бившата учителка с 42-годишен стаж Виолета Рекарска е... 96 лева и 90 стотинки!

В разпечатка от справка по лице от Служба по вписванията пък на Стефанка Спасова се водят множество покупко-продажби на недвижимости. В разгара на войната между роднините по неволя изниква Разписен лист, за който Виолета и дъщерите й твърдят, че е документ с невярно съдържание. „Фалшифицирали са подписа ми! И знам откъде са го копирали!”, категорична е Виолета Рекарска. Жената твърди, че в продължение на всичките години от смъртта на брат си е подложена на постоянен тормоз и животът й се е превърнал в ад от липсата на средства и съдебните битки. До днес тя се е жалвала на всички инстанции на съда и на прокуратурата, но винаги е била губещата страна. Жената и дъщерите й се чудят как до днес никой не взима тяхната страна и не отсъжда справедливо доводите им, че именно те са поддържали сънаследствения имот, че в миналото са провеждали в него ремонти и строителни работи на своя сметка за немалко пари и пр. След земетресението през 2012 г. Виолета иска да бъде посетена от Комисия за установяване на щетите – къщата им в Ярджиловци е пострадала сериозно. Така случайно разбира, че след цялото съдебно ходене по мъките с делбата и проекта всъщност в община Перник не бил постъпвал проект за делба на УПИ-то им по плана на с. Ярджиловци. Така й отвръщат. Излиза, че когато трябва да й се пречи, такъв проект съществува, а когато трябва да й се помогне – не. Виолета се жалва до Върховен касационен съд за отмяна на решението по гражданското дело от 2002 г. и за връщането му за ново разглеждане по същество. Няколко месеца по-късно е принудена да води нова битка – този път с главния архитект на община Перник. Причината – оттам й издават скица на имота, която не съответства на документа й за собственост. За разлика от старите скици от 2006-а и 2010 г. имотът е „намалял” с 20 кв. м. Виолета Рекарска отново, за кой ли път, прилага скици и др. доказателства, на които никой не обръща внимание. През януари т.г. от Министерството на правосъдието и Инспектората по ЗСВ й отговарят с писмо, в което й „припомнят” как през октомври 2013 г. й е била връчена покана за доброволно изпълнение. От всичкото поне става ясно, че всяка следваща инстанция преписва какво са свършили предишните, нарушения няма, няма и виновни. Виновна излиза единствено Виолета, че не е била открита да й връчат... книжата с таксите, които трябва да плати. Относно запора върху пенсията на жената от министерството й отвръщат, че по закон не би следвало да се превеждат суми, когато пенсията е в размер под въпросната минимална заплата. Но ако са й били направени такива удръжки, можело да представи писмени доказателства за размера на пенсията си и да бъде вдигнат запорът, защото съдия-изпълнителят нямало как да знае каква й е пенсията, ако тя не му е представила данни.

Е, какво излезе?!

Че Виолета е виновна, задето й взимат пенсията, запорирали са й имота и не могат да я открият на адрес!... Дъщерите й - близначките Кирила и Славена, ни открехват в края на разговора, че родът им е знаменит по много линии, но в него богатството и нещастието вървели ръка за ръка от много поколения насам и според тях всичко, което им се случва, било родова карма.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.