iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българи изобретиха лентичка, която пази от банкови измами

Българи изобретиха лентичка, която пази от банкови измами 10_1414752426

Български учени изобретиха лентичка, която струва само 9,90 лв. и пази информацията от банковите карти. Тя може да спре измами и източвания на хиляди от сметките на хората.

Български екип от 4 души е успял за една година да разработи чудото.

Те осъществяват идеята си за „стелт” лентата, която пази от крадци данните, като ги прави невидими. Тя се слага върху магнитната лента на дебитната или кредитната карта. Направена е от няколко слоя. Първият е специално лепило, което не уврежда пластмасата на картата.

Следващият пък е магнитна лента, която съдържа универсални кодове в началото си, а след това поредица от нули, които скриват цифрите, представляващи всъщност персоналния код на потребителя. Така скимиращото устройство на измамниците, които са го закачили за банкомата, „не вижда” информацията и се обърква.

Следващият слой пък е още една магнитна лента, която подава информация на самия банкомат, защото той също може да се обърка от скриващите нули.

Този слой „казва” на банкомата да чете информацията не от магнитната лента, а от чипа. Повечето карти в България вече имат чип.

Само през миналата година загубите от измами със скиминг устройства у нас са били 8 млн. лв.

„Умната” лентичка е била избрана за най-иновативен продукт в категория картово производство на най-голямото изложение за смарт технологии CARTES America 2014.

Гръцката банкова асоциация вече е проявила интерес към българското откритие. Хитрата лентичка може да се намери у нас в някои от веригите за техника и в бензиностанции.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.