iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българският пазар е залят от изкуствени нокти с токсично лепило

Българският пазар е залят от изкуствени нокти с токсично лепило 05_1430716478

Изкуствени нокти с токсично лепило заливат българския пазар в навечерието на абитуриентските балове, като това съобщи Европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки RAPEX.

През последния месец страната ни е изпратила няколко нотификации за отровните модни артикули, които са засечени у нас. Установено е, че лепилото, с което се продават ноктите, съдържа забраненото вещество дибутилфталат (DBP). То е класифицирано като токсично за репродукцията, предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

Въпреки че са спрени от продажба, подобни комплекти още се пласират в магазинчета за козметика за стоки от 1 лв. и в интернет. Предлагат се различни цветове, по 12 броя в опаковка.

„Ученичките непрекъснато ги купуват, защото са евтини и се слагат лесно. Търсят ги много за купони и балове. Абитуриентите гледат цветът им да е в тон с роклята или обувките”, обясняват търговци, които твърдят, че не знаят за рисковете за здравето.

Европа отдавна е забранила вредните фталати в производството на продукти, които имат досег с тялото, но в Китай продължават да ги използват. Много често се намират в детските пластмасови играчки, тъй като ги правят по-еластични. Всяка седмица бюлетините на RAPEX са пълни с кукли и бебешки дрънкалки, в които са засечени опасните химикали.

Доказано е, че тези вещества увреждат възпроизводителната функция на организма. Според някои изследвания, тя могат да бъдат причина и за затлъстяването при подрастващите, обясняват лекарите. Те съветват абитуриентите и техните родители да внимават с какво се разкрасяват за бала и да купуват козметични продукти с проверено съдържание и качество.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.