iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цената на шарана се повиши преди Никулден

Цената на шарана се повиши преди Никулден 12_1417423308

Кило шаран преди Никулден масово се предлага по 10 лв. килото. Експерти препоръчват българинът да заложи на традиционния шаран за Никулден, тъй като той със сигурност е роден и е пресен.

Масово у нас се внасят още скумрия, ципура и лаврак, чието търсене българските водоеми не могат да задоволят, уточниха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, които започват масово проверки преди Никулден. Те са относително безопасни за разлика от норвежките риби, които често имат завишени нива на тежки метали.

„Тази година още няма данни от проверките, защолна с пестито започваме от понеделник, но по традиция преди Никулден търговците вадят старата си залежала стока. Масово рибата е размразена, а е се продава за прясна. Не са редки и случаите на изтекъл срок на годност”, обясняват хранителните експерти.

Лекари пък алармират и за друга опасност – морските видове са пълни с тежки метали и пестициди заради замърсените води и за това консумацията им крие риск от натравяне и дори развитие на диабет. „Не прекалявайте с тези риби, защото пестицидите в морето, натрупващи се в мастните тъкани, намаляват способността на организма да произвежда инсулин и може да провокират развитието на захарната болест”, обясняват специалистите.

Като цяло 84% от рибата в световните морета и океани има опасни нива на живак. Новината за високото съдържание на живак в рибата и рибните продукти нашумя, когато американка на 21 години почина след диета, състояща се от ежедневна консумация на рибa.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.