iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цените на дървата за огрев паднаха

Цените на дървата за огрев паднаха 08_1408964270

В голяма част от страната дървата за огрев това лято се предлагат на рекордно ниски цени за последните 3-4 години. Това е така, защото отминалата зима е била мека и част от твърдото гориво е останало по къщите.

Освен това още не е започнал износът за Гърция. Българите също не купуват. На места продажбите са намалели наполовина спрямо миналия август. Софийските складове държат символични количества дърва, колкото за реклама. Горивото се предлага около 50 лв. за кубик при 55-60 лв. миналия август.

Значително е поевтиняването на дървата в Хасково – от 120-130 лв. за тон предишното лято на 100 лв. за тон сега. „Държим цената непроменена. Към нея предлагаме и безплатен транспорт в рамките на града. От 1 септември, обаче, цените ще скочат“, обясниха от местна фирма.

В Пловдив засега горивото се продава на миналогодишните цени – 70 лв. за кубик. Повечето складове, обаче, се готвят в близките дни да вдигнат цената със 7% до 75 лв. за кубик. По-голям скок е невъзможен, защото масово пристигат дърва от Бургас и Габрово по 52-55 лв. за кубик. В бранша си обясняват този дъмпинг с добиви от общински гори, но допускат, че може да има и напълно незаконна сеч.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.