iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Черен щъркел се появи в Трън

Черен щъркел се появи в Трън 03_1427700488

В Трън дойде черен щъркел, като птицата се е появила в средата на миналата седмица в града. Това съобщиха жители на пограничния край.

„Тъкмо взех фотоапарата да го снимам, но той отлетя. До сега не бях виждала такъв щъркел, въпреки че съм чувала, че ги има и в България. Все пак си свалих мартеницата“, разказва жена от Трън.

Хората вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там където се засели им носи късмет, здраве и благоденствие. Според други обаче е предвестник на нещастия и природни катаклизми. Истината обаче е, че черният щъркел е вид защитен от Закон за биологичното разнообразие. Включен е в Червената книга на България. За преследване, обезпокояване, унищожаване или колекциониране на яйца, вземане на намерени мъртви птици, препариране, продажба, изнасяне зад граница и др. са предвидени големи глоби. Поради ликвидирането на по-голяма част от местообитанията му вследствие изсичането на горите, урбанизацията на ландшафта и замърсяването на реките, съществува реална заплаха за изчезването му от българската фауна.

Първите сведения за разпространението на черния щъркел на територията на България са от началото на 1960-те годин. Те живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое голямо дърво за разлика от белия си брат, който обитава населени места.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.