iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Черни гирлянди се появиха в Перник

В търговската мрежа в Перник се появиха черни гирлянди. Цената им е 1,75 лв. за брой. Това съобщиха граждани.

„Възмутена съм! Защо да не украсим на разкопания площад едно изсъхнало борче с черни гирлянди и да се превърнем в истински Готъм Сити. А и скъпи освен всичко друго”, възмущава се перничанка.
Гирляндите са китайско производство. За щастие, никъде в града няма украса с тях. Хората не ги купували, предпочитали традиционните в червено, зелено, синьо и лилаво. Удоволствието с коледната украса обаче излизало доста солено на домакинствата. За нея са нужни 60-70 лв.

„Най-лесният начин да се придаде празничен вид на дома е поставянето на светещи маркучи. Цената им е около 30-35 лв. Дължината на един маркуч е 15 м. Има ги в зелено, жълто, червено и синьо“, обясняват търговци.

В търговската мрежа се продават и коледни украси за прозорец. В тях са вплетени 50 лампички. Украсите се предлагат в 50 различни мотива – шейна, дядо Коледа, звънче, елха, елен и т. н. Цената им е 12 лв. Срещу 5 лв. пък гражданите могат да си купят 10 коледни разноцветни светлини. 3 лв. е цената на коледната декорация за прозорец. Тя е с различни мотиви, но не свети.

„Освен стените и прозорците, хората украсят и масата. Задължително е на нея да присъства коледния венец. Хубаво е да се поставят и традиционни за този празник покривки и артикули“, твърдят търговци.
Коледните венци с 4 свещи струват между 6,50 и 8 лв. Ако пък те са със стилно вплетени елхови клонки, а в средата им е поседнал елена Рудолф или дядо Коледа цената скача на 20-25 лв.

В търговската мрежа се предлагат и покривки за маса с коледни мотиви. Цената на тези с размери 70х70 е 5 лв. По-големите с дължина 150 см и с толкова ширина се продават по 12 лв. Чинии със снежни човеци, звездички, дядо Коледа или еленчета струват по 1,50 лв. бройката. Порцелановите чаши с празнични мотиви са малко по-скъпи – 3-4 лв. Ръчно изплетените дървени купи за плодове със залепен за тях дядо Коледа или снежен човек струват 15 лв. Ако играчките са повече на брой цената достига до 21 лв.

Важен артикул са и коледните свещи. Разнообразието им в пернишката търговска мрежа е огромно, а цените достъпни за всеки. Комплект от 4 кръгли свещи се продава срещу 6 лв. С 10 ст. по-скъпи са тези с коледни звезди в средата. Те са в комплект по 3. Ефектни са и свещите, наподобяващи топка за елха. Те се подават по 4,90 лв. 3,20 лв. е цената на коледните свещи с различни фигурки, по толкова се продават и керамичните свещници с коледни мотиви. по 5 лв. пък вървят преспапиетата с дядо Коледа.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.