iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чешмари се събират на събор в Перник

Чешмари се събират на събор в Перник 08_1406898241

Чешмари от Югозапада се събират на събор в Перник, съобщиха от пресцентъра на общината в Перник. Туристическият празник ще се състои на 3 август, в района на хижа „Славей” на мястото, където през 1947 година, пернишки туристи под ръководството на минния инженер Хелмут Брокс са построили първата чешма- „Мечката” в планината Голо бърдо. Оттогава досега, вече 67 години местните планинари се събират на веселба всяка година. По традиция, съборът се прави в първа неделя на август. Организатори на събитието и тази година са туристическо дружество "Кракра Пернишки" и община Перник, а сред участниците ще бъдат туристи от цялата Югозападна България.
От поставянето на началото, пернишките чешмари са съградили над 50 чешми не само във Витоша и Голо бърдо, но и в Рила, Пирин, Стара планина и др. райони на страната Сред най-известните майстори- чешмари са записани имената на Стефан Бабов, Любен Тодоров, Стефан Димитров, Станко Зарев, работили заедно със съпругите си и с приятелите си. През последните години пернишките туристи и природолюбители са известни не само със строежа и поддържането на чешми, но и с построяването на прекрасния туристически кът „Смильовец“, както и с направата на пейки, маси, заслони, беседки и почистването на туристическите пътеки в Голо бърдо.

Източник: gradski.org

По тази причина бе променено и разписанието на автобус 2: http://www.ipernik.com/novini/obshchestvo/promenyat-vremenno-razpisaniet...

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.