iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чудотворните икони на св. Георги в Зографския манастир

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

В единствения български манастир "Св. Георги Зограф" в Света Гора  Атон се пазят три чудотворни икони на св вмч. Георги Победоносец от различни векове.

Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца. На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на Свети Георги, когото те нарекли "Изограф" - т. е. "Самоизобразил се!" Преданието разказва, че в мига, когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на Свети Георги изчезнал ненадейно. Монасите чули глас от небето, който им казвал, че чудотворецът си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. Това се оказала Зографската обител в Света гора. А Фануилската чудотворна икона (от Фануилската обител), и до днес се съхранява в главната съборна черква. Заради тази самоизписана икона нарекли храма „Свети Георги Зограф“ - т.е. „живописец“.

Манастирът "Зограф" притежава още две чудотворни икони. Едната е т.нар. Аравийска или Сарацинска икона, също на Св. Георги, дошла по море до манастира "Ватопед" и оттам пренесена на гърба на необучено муле. Според преданието то спряло близо до българския манастир, на мястото, където днес се издига параклисът "Св. Георги". Датира от XIII-XIV в. В празнични дни ризницата от нея се снема и тя участва в литийни шествия извън манастира. Това е изключителна икона, в която наситените, удивително звучни топли тонове по неповторим начин се съчетават с високия спиритуализъм и духовното излъчване на образа.

В манастира се пази и друга икона на Св. Георги, подарена от молдовския владетел Стефан Велики в началото на XVI в., станал впоследствие ктитор на обителта. Преданието разказва, че преди една тежка битка с турците св. Георги се явил в съня на владетеля и му вдъхнал воля и смелост да победи, но и му заръчал да обнови Зографската обител в Атон. Воеводата Стефан, наричан Велики и Добри победил по Божията милост в битката, а  свети великомъченик Георги, както много от достойните се сподобили да видят, вървял пред войската му. Благодарен за помощта на светия победоносец Георги, воеводата Стефан дал заповед споменатата в съня му обител да бъде обновена из основи, а светата икона да бъде положена в нея.

Манастирът "Св. Георги Зограф" води началото си вероятно от IX-X век. Най-ранният документ за съществуването му е датиран от 980 година. Според легендата той е основан от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година. През тази епоха отшелничеството по българските земи вече има практика и традиции и е дало на света такъв свят човек като св. Иван Рилски.  Според преданието тримата братя  също изоставили светския живот и богатства и се оттеглили на Света гора.  Отначало те се заселили недалеч един от друг в отделни килии, а по-късно с други монаси решили да основат общ манастир и построили съборна църква.

Зографският манастир е един от най-големите манастири в Света гора.  Той стои на 9-то място в йерархията на светогорските манастири.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.