iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Да харчиш и да ти остава ...

 Как да харчите парите си умно?

Ако никога нямате излишни пари, това не означава непременно, че печелите малко. Не е изключено просто да не можете да разпределяте парите си.
Как да се научите на умението да харчите парите си умно?

Можете да се възползвате от следните проверени правила:

1. Ако получавате заплатата си на карта, създайте си правилото, след внасяне на поредната сума пари да прехвърляте пари по спестовен влог. Както е известно, психологически по-лесно е да се разделиш с парите, които не си видял. Ако редовно отделяте част от доходите си, скоро вие ще успеете да икономисате значителна сума.

2. Водете си дневник на разходите. Опитайте следния експеримент: в продължение на 2 месеца описвайте абсолютно всичките си разходи, колкото и незначителни да са те. След това анализирайте своите покупки. Със сигурност ще установите, че можете да избегнете някои от разходите си и ще разберете как по-ефективно да разпределяте парите си.

3. Определете си седмичен бюджет. Определете каква сума ви е необходима за месечните режийни, транспорт и т.н., а останалата част от парите разделете на 4. Това са средствата, които можете да харчите през седмицата. По този начин ще се освободите от традиционния проблем – липсата на пари през последната седмица преди заплатата./.tia.bg

4. Плащайте с налични пари - не се страхувайте, че ще похарчите повече. Плащането с карти е удобно, но може да похарчите много по-голяма (отколкото сте планирали) сума пари. Оставете в портфейла си толкова пари, колкото можете да си позволите, без да навредите на семейния бюджет – и проблемът ще бъде разрешен.

5. Не правете импулсивни покупки. За тази цел избягвайте големите магазини и търговските центрове, ако не можете да си позволите пазаруването в този момент.

6. Икономисвайте с полза за здравето. Например, вместо да отидете на кино с кола (следователно да плащате за бензин и паркинг), вървете пеша. Така вие ще изгорите повече калории и ще икономисате малко пари.

7. Правете си списъци. Този съвет не е нов, но той наистина  работи. В съвременните магазини има толкова съблазни, че понякога е просто невъзможно да се удържиш от някоя покупка. Съсредоточете се върху списъка и купете това, което наистина ви е необходимо.

8. Всяка вечер изваждайте от портфейла си монетите и в зависимост от дохода си, събирайте монетите от 20 или 50 стотинки в касичка. Така съвсем незабелязано ще си съберете пари, които можете да използвате за подарък за себе си или за свой близък./.tia.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.