iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца направиха кукли от риган и мащерка

Деца направиха кукли от риган и мащерка 08_1440486693

Деца от шест държави доказаха, че е възможно празната чашка от кафе да се превърне в украшение. 450 хлапета от България, Русия, Англия, Швейцария, Молдова и Украйна участваха във фестивала "Магията на куклите", който се проведе в детския санаторно-оздравителен комплекс край Камчия и е на път да се превърне в ежегоден.

Специални микробуси докараха и тийнейджъри от региона, които искат да пробват как бабината дървена лъжица и преждата от стар пуловер могат да се превърнат в оригинална играчка. Освен децата и майките този път в състезанието участие взеха и татковците.

Куклите могат не само да украсяват дома, а и да ухаят. Например на риган и мащерка. Тази година хлапетата, участващи във феста "Магията на куклите", правиха любимите си играчки не само от традиционната дървена лъжица - за глава, и празна бутилка - за тяло. В създаването на играчките бе включено всяко подръчно средство, включително билки и семенца, които, поставени в торбички от органза, се превръщат в тяло на куклата, разказва Жени Костадинова, организатор на феста.

Едно от руските деца например ударило в "десетката", като направило три сестри от различни материали. Първата - от билки, втората - от семенца, а третата - от миди, в унисон с мястото, където се провежда фестивалът. Преди състезанието Жени сама набрала билките - мента, риган и мащерка, така че децата да могат да се състезават не само чия кукла е най-красива, а и коя ухае най-омайващо. Русначе например

направило типично руска матрона с алени бузи

обяснявайки, че тя символизира красотата на руската жена. Българско дете пък създало от прежда кукла, която символизира традиционните ни занаяти. Фестът се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, която дори даде "интервю" за вестничето на санаториума на малкия журналист Мартин.

Тази година част от състезанието има и еконасока под наслов "Куклите и децата правят чиста земята". Идеята е децата да погледнат на отпадъците с други очи и да видят, че дори от тях може да се направи нещо красиво. За целта хлапетата направили "уборка" на региона, събирайки захвърлени чашки от кафе, камъчета, клонки и дори ненужни вече ролки от тоалетна хартия, с помощта на които изработили играчките. Необикновено изобретателни и този път били момченцата, чиито пирати и кукли, маскирани като нинджи, направиха истински фурор на феста. За разлика от друг път този път дейно участие взеха и бащите, които обаче работиха предимно с традиционните материали на феста - прежда и дървени лъжици. В един момент толкова много родители се впуснали в детското забавление, че дори нямало място къде да бъдат настанени малките участници. "Наложи ни се да изправяме майки, за да седнат новопристигналите състезатели", разказва Жени. Цял отбор по художествена гимнастика от Швейцария направил куклен миниотбор. В допълнение децата имали възможност да напишат и приказка за куклите си, като първата награда с цели две приказки получи Даница Костова.
"Прави впечатление, че

българските деца са по-свити

и вероятно трябва да работим над самочувствието им", разказва Жени Костадинова. Във викторината, посветена на кукления свят например, най-дейно участие взели руските деца. Пресечната точка на общуването между малчуганите от двата славянски народа обаче се оказал английският език, на който децата можели да общуват. "Иначе са много ревниви към куклите си - дори когато бяха наредени на изложбата, някои от децата искаха да стоят до тях, за да си ги пазят", разказва Жени Костадинова. Естествено, след феста всеки отнесъл със себе си това, което е направил в трите дни край Камчия. Както и нови идеи за бъдещи играчки, които да предаде на приятелите си.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.