iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца станаха "Приемни внучета"

Деца станаха "Приемни внучета" 10_1414499939

10 тийнеджъри ще живеят на село далеч от компютри и смартфони, като те са избрали селската идилия и ще се хранят с еко зеленчуци през следващите пет дни.

Младежите се заселиха в село Новаковци, край Габрово като "Приемни внучета" при непознати баби и дядовци.

Децата вече са се настанила и се наслаждават на селската храна и чистата природа. Възрастните хора се шегуват, че младежите са ги взели „назаем" за няколко дни. Инициативата е по проект „Приеми ме на село – създаване на мрежа от Приемни села в България", който се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово, по Програма Култура за 2014 година. Младежите-участници ще имат възможността да се докоснат до традициите и обичаите, характерни за българското село и да се включат активно в „селския" живот. Те са настанени по двойки в различни домакинства от селото, където ще живеят, ще помагат в домакинството и ще изучават фолклорните традиции, традиционните занаяти и културното наследство на селото.

Това е и основната задача на този проект – да запази и предаде българщината на следващите поколения, да се опазят и популяризират традициите, ценностите и обичаите, характерни за българското село.

Следващата седмица други 10 младежи ще бъдат настанени и в съседното село Стоевци, като това е признак за разрастването на мрежата от Приемните села в България.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.