iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ден на дините

Перник снимка: за хората и събитията - ден на динята

Различни информационни източници твърдят, че 3 август по някаква причина бил световен ден на динята. Или поне на тази дата почитали специално плодовия зеленчук, особено в Съединените щати.

Ако случайно днес сте във Филаделфия, може да отидете в местен бар, където срещу 4-5 долара ще ви забъркат коктейли и бири от диня, обясни тази сутрин по телевизора Петя Дикова.

Какво правят американците си е тяхна работа, но едно време мошинският събор на Илинден наистина е бил празник на динята. Вечерта преди събора ливадите, по които днеска са накацали грозните пътелки се превръщали в паркинг на каруци, пълни с дини. Стари мошинци- кореняци си спомнят, че след събора навсякъде се въргаляли кори от любениците, с които народът се черпел.

Според народната традиция динята е задължителна част от менюто и на празника на Пресвета Богородица, който според староотеческия календар е на 28 август.

В днешно време има над 1200 разновидности на дини, които се произвеждат в 96 страни по света.

Според учените динята е най-добрия природен антидепресант. Знаем, че летните жеги могат да доведат до депресия при някои хора затова пък динята е отлично средство и за разхлаждане и за добро настроение. Освежаващия плод укрепва имунната система, не съдържа никакви мазнини и е с високо съдържание на витамин С, подходяща е при диети за намаляване на теглото. Когато се консумира в по-големи количества чисти шлаките в организма и помага за изхвърлянето на отровите, съдържа и вещества способни да разтворят дори и камъни в бъбреците.

Приятен апетит!

А ако искате да видите в 100 снимки как е протекъл събора в Мошино вчера, можете да го направите на сайта  dobrinite-news.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.