iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутати са натрупали 405 отсъствия от работа без основателна причина за деветнайсет месеца

Депутати са натрупали 405 отсъствия от работа без основателна причина за деветнайсет месеца 02_1456130799

За деветнайсет месеца депутати са натрупали 405 отсъствия от работа без основателна причина, като това става ясно от списъците с неизвинени неявявания в пленарната зала от 27 октомври 2014 г. - денят, в който бе конституиран 43-ият парламент, до 31 януари т.г. Имената на “провинилите се” са качени на сайта на Народното събрание.

Дори и да не стъпят в парламента, депутатите получават 1/3 от основната си заплата. До 31 януари 2015 г. тя бе 2700 лв., а до 31 януари т.г. е 2886 лева. Освен това парламентът е длъжен да покрие част от разходите за сътрудници, офиси и костюми на отсъстващите.

Такъв например е случаят с изключения от ГЕРБ Здравко Димитров, който през октомври е отсъствал без извинение от шест заседания на Народното събрание. През есента Димитров се кандидатира за кмет на Пловдив, макар че от партията му издигнаха Иван Тотев. След изборите премиерът Бойко Борисов го назначи за областен управител.

Най-много отсъствали депутати има на 5 юни, когато в пленарната зала не са се регистрирали 69 души от общо 240 депутати от всички парламентарни групи. Тогава БСП и ДПС провалиха заседанието на Народното събрание, като не осигуриха кворум, макар че бяха в сградата. Обяснението бе, че кворумът не е отговорност на опозицията, а на мнозинството, но подозренията са, че двете партии са провалили гласуването на закона за горите. В крайна сметка по-рано от работа си тръгнаха всички депутати.

На 29 септември в пленарна зала не са се регистрирали общо 65 народни представители, сред които най-много от групата на “БСП Лява България”. Тогава парламентът обсъждаше новия закон за предучилищното и училищното образование, с който се въвежда възможността за държавно финансиране на частните училищата, против която е опозицията.

В списъците с отсъстващи без извинение се срещат имената на политическите лидери Волен Сидеров (”Атака”), Радан Кънев (ДСБ), Лютви Местан (доскорошен председател на ДПС), Валери Симеонов (НФСБ) и Михаил Миков (БСП).

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.