iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Диетите могат да ни навредят

Диетите могат да ни навредят 03_1427714099

Една от последните новости в областта на храненето е т. нар. диета на пещерния човек, като при нея се хората се отказват от съвременните полуфабрикати от супермаркетите и да се хранят като далечните ни прародители с натурални продукти. Тази диета изцяло изключва: мазнини, въглехидрати, бобови продукти, зърнени продукти, млечни продукти, солени продукти,

сладки плодове и газирани напитки.

Към такъв начин на хранене се придържал 45-годишният Матю Маконахи преди снимките на поредния си филм и отслабнал с 21 кг. А също и 28-годишната Меган Фокс, която за 3 месеца сваля 8 кг и става тънка като тръстика. Слабичка си остава и още една “неандерталка” - 49-годишната Елизабет Хърли.

Обаче д-р Шон Портър от същата британска асоциация на диетолозите не им спестява истината, като казва: “Вие ще си докарате хроничен запек, а костите ви ще станат крехки и чупливи заради недостига на калций. Освен това, ако не водите активен начин на живот, бързо ще усетите безкрайна умора. И тогава, волю-неволю, ще се наложи да добавяте към храната си въглехидрати и да наблягате на ананасите и бананите.”

Впрочем вредна е и т.нар. диета Веган Бефор 6

към която в частност се придържа 33-годишната Бионсе. И знаете ли какви са изискванията при тази диета: до 18 ч. следобед пълни вегетарианци, а след това да си хапвате каквото ви се иска. Привържениците на веган диетата са убедени, че така хем ще свалят килограми, хем ще се изчистят от токсините. Но на практика, уверява д-р Портър, това няма да ви помогне да отслабнете, а ще ви докара опасност от недостиг на белтъчини в организма, дисбаланс на минералните вещества, нарушено храносмилане и редица други проблеми. “Диета на основата на веганството не води автоматично до здраве”, подчертава той.

Храната не е основният източник на енергия за организма

Знаете ли, че популярният руски лекар неврохирург Галина Шаталова, която е създала сериозна научна теория за здравето, разглеждала списъка със затворници в Шлиселбургската крепост и забелязала нещо много интересно - почти всички се оказали дълголетници. Независимо от ужасните условия на живот повечето от тях доживявали до 100-110 години, при условие че са ги хранили само със зеленчукови супички и сух хляб. Всички елементи от Менделеевата таблица липсвали в тяхното меню, но те оцелявали и живели до дълбока старост. Много учени се опитвали научно да обосноват подобни явления, но стигали до задънена улица. Тогава д-р Галина Шаталова публикувала първите изводи:

“Човекът не е автомобил, неговата енергия не е равна на литрите налят бензин. Оказва се, че храната не е основният, а най-проблематичният източник на енергия за живите същества. Теорията за балансираното хранене и калорийният подход е лъжа. Тази теория еднозначно допринася вреда: стотици хиляди смърти от тежки болести ежегодно. Много повече, отколкото загиват във войните и катастрофите...”

Съответно светилата на калорийната наука се стреснали от тези твърдения. Но Шаталова доказвала своите твърдения и изводи с експерименти. Тя например подготвила маратонци, които пробягали 500 км за 5 дни, като били само на сокове, зеленчуци и сушени плодове, и то в мизерно количество. Показали обаче чудеса от издръжливост, и то без да изгубят дори половин килограм от теглото си. През 1990 г., на своите вече 75 г., Шаталова заедно със свои вече оздравели пациенти пресякла Каракум - около 500 км, при 50-градусова жега. Правили го още няколко пъти. Дневното им меню - 100 г сушени плодове, 50 г булгур и литър билков чай, предизвикало смях у “заклетите отшелници”. В крайна сметка се оказало, че всички обективно здрави хора, а също и професионални танцьори, туристи с дълги маршрути, войници - всички онези, които изпитват екстремно натоварване - изразходват много повече енергия, отколкото употребяват. Но въпреки всичко теглото им много скоро се нормализира. Може би няма как да си обясним и факта, че кърмачетата през първия месец приемат всекидневно по 2 г белтъчини и мазнини, а добавят до 15 г тегло. А менюто на балерините е максимум 1000 ккал, но изразходват 8000 ккал почти всекидневно...

Как се хранят холивудските звезди

45-годишните Рене Зелеуегър и Катрин Зита-Джоунс, 61-годишната Ким Бейсинджър и др. спазват специален режим.

1. Четири месеца - подготовка. Храната е нискокалорийна, но богата на белтъчини - пуйка, риба тон, пъдпъдъчи яйца, а също така пресни или приготвени на пара зеленчукови салати. Изключени са мазнините, солта, захарта, алкохолът, хлябът и кафето. Хранят се по 5-6 пъти на ден, изпиват не по-малко от 2 литра вода на ден.

2. Един месец - основният етап от диетата, като дневното меню съдържа един грейпфрут, един портокал, една ябълка, 2 литра вода и билков чай.

3. Следва храна с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, но богата на белтъчини. Всеки път преди ядене се изяжда по половин грейпфрут и пак около 2 литра вода на ден.
Между другото

привържениците на диетата твърдят

че се свалят минимум 7 килограма, обаче диетолозите предупреждават: недостигът на въглехидрати може да доведе до нарушена обмяна на веществата, да предизвика вялост и дори депресия. Затова преди да се заемете с холивудската диета, непременно се посъветвайте с лекар. Като най-напред проверете нивото на холестерол в кръвта.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.