iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Днес почитаме Свети Сава

Днес почитаме Свети Сава 12_1449317452

Днес православната църква почита Свети Сава, като той е роден в Кападокия през четвърти век. Основател е на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, която носи неговото име.

На 18-годишна възраст отива в манастир, но иска пълно усамотение и затова прекарва дълги години в палестинската пустиня. Получава голямо наследство и построява няколко манастира и болници.

Митологията представя Св. Сава като брат на Света Варвара (почитана ден преди него) и на Свети Никола (почитан ден след него). Свети Сава в народните вярвания е по-добрият, той винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двамата подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава".

Пак според вярванията, Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, от там и поговорката „Варвара вари, Сава пече, а Свети Никола - гости гощава“. Този празник е и в чест на мъртвите, жените и бабите ходят на гробищата и раздават варено жито и ябълки, и палят свещи. Друга традиция е да се празнува за сечено и порязано, на този ден никой не трябва да пипа остри предмети, за да не се порязва никой вкъщи през идната 2015 година, пише БЛИЦ.

На 5 декември е хубаво да се месят и раздават за здраве мекици, но основната суматоха около този и предния ден, преминава в подготовката за Никулден.

Именници са: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав,Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав,Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав,Станислава, Съби, Събина.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Януари-2018

25-Януари-2017

24-Януари-2017

26-Януари-2016

26-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com