iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еколози скочитха срещу отрязването на орех в Радомир

Еколози скочитха срещу отрязването на орех в Радомир 09_1410938746

Защитници на 100-годишен орех и други, които смятат че е опасно, започнаха лют спор. Орехът се намира на една от централните улици на Радомир „Батенберг“.

Пръв за рязането на дървото сигнализира Влади Васев, еколог по образование и призова общината да спре да го унищожава. Евгения Генадиева обаче припомни, че сухи клони от ореха са паднали преди време върху две възрастни жени и още, че дънера на ореха е прогнил и е редно да бъде отрязан. В спора се включиха повече от 10 радомирци, едни в защита на вековното дърво и други, които подкрепят общината в решението й да го премахне. Спорът прерастна дори в лични нападки и в политически спор, пише вестник „Струма”, който от известно време е на пазара в Перник и Радомир.

„А бе те ще отрежат дърво на 200 години а ние тук се „обожаваме“ един друг, а бе нормални ли сте, бе хора? А бе то стои тук 200 години и никой не го е отрязал ама ние ли сме най-умните“, гневи се Сергей Сотиров.

Извън спора, който на моменти минаваше границата на добрия тон не стана ясно дали някога и някой е правил опит орехът да бъде оздравен , за да не си стига до премахването му.

„Преди да предприемем рязането на дървото специалисти го изследваха и установиха, че е изгнило и опасно. Още повече че в близост до него минава стар електропровод и създава опасност за гражданите. Орехът се реже поетапно, за да не пострада някой“, каза кметът на общината Пламен Алексиев. Вече имало и желаещи за изсъхналите клони да ги купят за огрев. Общината ще предложи и трупите също за продан на желаещи.Общината е наела лицензирана фирма, с която има договор да отреже ореха. Алексиев обясни необходимостта с изгниване на дървото, което е над 20 метра високо и често клони се чупят и падат.

Наскоро е паднала и 300-годишна върба до извора в радомирското село Червена могила. Тя бе едно от най-старите дървета в региона, но изгнила и рухнала.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.