iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Елхите за Коледа свършиха в разсадниците

Елхите за Коледа свършиха в разсадниците 12_1449589176

Елхите в много от борсите и разсадниците в София свършиха месец преди Коледа, като в един от големите озеленителни центрове в столицата вече са заявили второ зареждане с дръвчета, тъй като са разпродали всичко още преди 1-2 седмици, показа проучване на „Новинар”.

„Изкупиха ни ги по никое време и сега чакаме новата доставка да пристигне в неделя”, разказаха търговци. По думите им цените на иглолистните дръвчета започват от 15 лв. и достигат до 60 лв. На-евтини са обикновените елхички, високи около 80 см, които могат да се купят за 15 лв.

Сред най-търсените са специалните иглолистни Пицея коника, които са с конусовидна форма. Те са малко по-скъпи, като цената им е около 30 лв. за 80-90 см. Най-скъп е сребристият смърч. За дръвче от този вид с посочената стандартна височина трябва да платим над 30 лв.

В момента в една от столичните големи оранжерии е останал само един брой двуметрова елха, която струва 55 лв.

Търговците изтъкнаха, че правят и доставка на място на коледни дръвчета, която е безплатна за София, ако поръчката е за над 50 лв. и е за събота или неделя.

В останалите градове в страната може да намерите елхички и за 6-7 лв. Най-евтини са иглолистните в Шуменско. В Бургаско пък се предлагат смърчове и ели от 1 до 2 метра с цени от 12 до 25 лв. В борсите в Търговищко пък има 70-сантиметрови за около 10 лв.

И тази година изкуствените елхи излизат доста по-солено. За 120 см кичесто коледно дърво трябва да извадите 34 лв., а за 180 см – 64 лв. В интернет може да откриете и обяви за елха в комплект с богата украса. За изкуствено дръвче от повече от 2 метра, внос от Гърция,посипано с изкуствен сняг например, трябва да се бръкнете с 400 лв.

Купуваме иглолистни за благотворителност

В 18 областни града могат да се намерят и закупят живите елхички от благотворителната кампания „Купи жива елха, помогни на дете". Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Тя уточни, че продадените дръвчета ще са в помощ на деца с аутизъм.

Кампанията ще продължи до 15 декември. Министърът подчерта, че цената на елхите ще бъде по-висока от обичайната и 5 лв. от всяка закупена ще отидат за каузата.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.