iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Факти за човешкото тяло

Факти за човешкото тяло 12_1418210189

Знаете ли, че има нови кръвоносни съдове, които се покриват от тъканите на пълнеещите хора? А белите дробове имат контактна повърхност с еквивалент на 70 кв. м площ?

А че тънкото черво може да достигне до 10 м дължина? Тези и други любопитни факти ще научите сега.

Стомахът

Стомашните киселини са достатъчно силни, за да разградят цинк. Не се притеснявайте, лигавицата на стомаха се обновява толкова бързо, че киселината няма време да я разгради – цялата стомашна повърхност се подменя на всеки 2 седмици. Стомашните киселини служат още като имунна бариера, унищожавайки всички бактерии попаднали с храната. Е, почти всички. Една от най-големите заблуди е, че дебелите хора имат по-големи стомаси от слабите. Всички ние имаме еднакви по размер стомаси. Единствената разлика, определяща колко храна ще погълнем идва от факта, че при различните хора нервната система изпраща сигнала за преяждане до мозъка по различно време. Когато се засрамите, или по каквато и да е друга причина се изчервите, стомахът също става червен.

Белите дробове

Освен огромната обменна площ белите дробове са най-добре кръвоснабденият орган. Разполагат с 300 хиляди милиона (300 000 000 000) капиляри, които, ако свържем в непрекъсната нишка, ще получим главозамайващата дължина от 2500 км. Специални клетки в белите дробове отделят секрет, наречена мукус, който прихваща попадналия прах или неприятели. Благодарение на власинките, които се движат напред и назад по повърхността, нежеланите частици биват избутвани нагоре към трахеята. През дробовете всекидневно преминават около 11 000 литра въздух. Благодарение на процеса дишане 70% от токсините в тялото се изхвърлят чрез дишането! Пазете белите си дробове чисти и здрави, от тях до голяма степен зависи качеството ви на живот.

Костите и кожата

Човешките кости са около 4 пъти по здрави от бетон. Кубичен сантиметър костна тъкан може да издържи над 5 тона тежест. Доста забележително, като се има предвид, че 50% от костната тъкан е вода. Костите също имат кръвоносни съдове и лимфни канали, които хранят, а при нужда и поправят нарушената тъкан. Човек се ражда с повече от 300 кости, но с времето доста от тях се съединяват и като зрял индивид разполага само с 206 отделни кости. Всяка минута от кожата ви се отделят повече от 30 000 мъртви клетки. Слоят от мъртва тъкан представлява повърхността на кожата и се обновява изцяло на всеки 28 дни.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.