iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фермер от Трън очаква да получи над 5 тона от декар картофи

Фермер от Трън очаква да получи над 5 тона от декар картофи 09_1443512694

Светослав Василев от Трън е само на 27 години. Той обаче се грижи за агротехниката на обработваните от фамилните фирми 20 000 дка земя в пограничния район.

Наскоро Светослав Василев е завършил агрономство и в момента учи магистратура по растителна защита. Младият мъж поставя на научна основа целия производствен процес на земята, за която се грижи. През тази производствена година с фамилните фирми са засяти 5 000 дка с пшеница, още толкова с рапица, за пролетниците са оставалите площи, в които са засяти слънчоглед и картофи, заделени са ниви за тревни смески, боб, грах и ливади.

С картофи са засети 650 дка като вече започна прибирането им. Очакванията на Светослав са да получи над 5 тона от декар. От новия германски сорт „Марабел“ два картофа са извадени с тегло от по 1, 670 кг.

„Тайната за високите резултати е в грижата за земята и културите, които сме засели. Ние се трудим много, защото и конкуренцията в района е голяма, а земята е малко.

Освен собствена сме наели под аренда и на местни жители, които нямат възможност да я обработват. На тях всяка година даваме висока рента“, твърди младият агроном. И не скрива, че за да се постигнат високи резултати трябва да се прилага науката в земеделието. Затова на полето за определяне количеството на влагата е поставил специални мерилки, чрез препаратите за растителна защита не позволява заболяване и заплевяване на културите. На картофите това лято са направени 4 поливки и 4 пъти е валял обилен дъжд. Прилаганата растителна защита също е от голямо значение културите да не боледуват.

Резултатите от прибраната реколта говорят за грижите, които стопаните са положили от засяването до прибирането. От блок 60 дка с пшеница добивът е рекорден за този край- 866 кг/дка, от рпицата, която главно се използва за добив на биодизел добивът от декар е 500 кг. Тя по думите на Светослав е специфична култура и семейството я сее от около 6-7 години.

„Кое ме задържа в Трън? Земята, обичам я, от 7-годишен за първи път се качих на трактора и от тогава моите мечти и моя живот са свързани с полето. Затова и завърших агрономство, за да мога да работя като прилагам науката, най-съвременните методи в земеделието, всичко, което дава възможнаст да я съхраним и тя да ни се отблагодари с високи добиви“, споделя Светослав. А постигнатото потвърждава думите му, че със знания и трупане на опит се постигат високи резултати.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.