iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Глобяват продавачи на пасатори и електрически гирлянди

Глобяват продавачи на пасатори и електрически гирлянди 12_1418649190

От рафтовете на магазините ни дебнат опасни пасатори и електрически гирлянди. При тях са най-честите нарушения, като тези продукти са често купувани този месец.

Това каза председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. „ДАМТН е направила 2000 проверки през годината на всякакви електроуреди, като сме установили 52 групи стоки, при които има проблем, а 150 екземпляра от тях са сметнати за опасни и са унищожени.

Сред най-проблемните са артикули като пасаторите и електрическите гирлянди”, допълни Цанков по време на първата проверка на бяла и черна техника, която се осъществява съвместно с Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Екипи от инспектори заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева старателно разгледаха рафтовете на магазини за техника, за да проверят дали продуктите имат всички необходими маркировки и обозначения. „През годината са направени общо 876 проверки на бяла и черна техника, като са създадени общо 19 акта на стойност 20 000 лв.”, каза Даниела Везиева.

По думите й най-честите нарушения са били свързани с гаранционните карти и изпълнението на дадената гаранция, липсата на упътване на български език, както и на сервиз в България, ако продуктът е чуждестранно производство. Най-често тези нарушения са откривани при хладилниците и телевизорите.

Управителите на магазини пък напомнят на клиентите си да четат условията на договорите си и при нужда да искат тяхното разваляне. „Ако един продукт бъде даден на ремонт три пъти за едно и също нещо, то на четвъртия клиентът може да иска разваляне на договора или смяната на продукта с нов”, категорични са търговците.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Януари-2017

26-Януари-2016

25-Януари-2016

26-Януари-2015

25-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com