iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Графити получи Перник от студенти от НБУ

Графити получи Перник от студенти от НБУ 05_1400831700

ъ/. Те бяха подарени по случай 85-годишнината от обявяването на Перник за град. Стената пред Арт салона беше украсена с композиция, наречена “Моят Перник”.

Основният елемент в произведението е маската, тъй като маскарадните игри в Пернишко и фестивалът “Сурва” са сред емблематичните традиции и събития в региона. Самите студенти избраха този детайл, събрал в себе си езичеството, християнството и съвремието. Преди да измислят сюжета на мащабната творба, младите хора са се готвили дълго, запознали са се с историята и символите на Перник, с традициите и обичаите в тукашния край.

В центъра на графитната композиция стои тракийски конник. Автор на проекта е преподавателят по стенопис в НБУ Станимир Божилов. В изпълнението му се включиха най-добрите студенти от университета, които през последните няколко дни рисуваха пред одобрителните погледи на перничани. Композицията е готова и бе официално представена пред пернишката общественост, а участниците в проекта получиха дипломи. “За нас е чест, че проектът на нашите студенти ще краси това толкова емблематично и оживено място в центъра на Перник, където ще могат да го виждат и да му се радват много хора”, каза Божилов.

Преподаватели от Департамент “Изящни изкуства” към университета пък подредиха изложба в галерията на Арт салона. Със свои картини в експозицията участват проф. Майсторов, проф. Русинова, доц. Чомаков, доц. Савчев, гл. ас. Ралица Мирчева, гл. ас. Ана Янева, гл. ас. Калина Христова и Станимир Божилов. В памет на наскоро починалия доц. Румен Лаптев в изложбата са включени и негови творби.

“Радвам се, че успяхме да осъществим такава духовна връзка с Перник и да подарим на града тази изложба в навечерието на 24 май и 85-годишнината от обявяването на Перник за град”, каза директорът на Департамент “Изящни изкуства” в НБУ доц. Савчев.

Изложбата и проектът “Моят Перник” са поредното събитие, което се организира съвместно от Галерия Перник и НБУ по силата на подписан договор за сътрудничество . Студенти и преподаватели от висшето училище вече представиха няколко поредни изложби в галериите в Перник. Пернишки художници пък подредиха сборна изложба в центъра за изкуства в НБУ.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.