iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хакерите се насочвали главно към Русия

Хакерите се насочвали главно към Русия 02_1424092184

Хакери са задигнали поне $300 млн. Може и сумата да е $1 млрд., като това е станало при кибератаки, започнали през 2013 г. Това съобщи в. “Ню Йорк таймс”.

Той цитира доклад на фирмата за компютърна сигурност “Лабораторията Касперски”, който трябва да бъде огласен днес.

Бандата хакнала над 100 банки и финансови институции в 30-ина страни. Тя основно се фокусирала върху мишени Русия, но милиони долари били източени и от банки в Япония, Холандия, Швейцария, САЩ, Китай. Бандата “Карбанак” с членове от Русия, Китай, Украйна и други европейски страни още била активна, посочва руската фирма “Касперски”.

Тя започнала да нищи атаките им, след като в края на 2013 г. нейни експерти били извикани в Украйна, където банкомат в Киев започнал произволно да пуска пари, без в него да има карта или да се натискат бутони. Оказало се, че тази машина е само върхът на айсберга. Защото вътрешната мрежа на банката била заразена с вирус, който дава възможност на бандата да следи всеки техен ход. Той от месеци изпращал видеокадри и друга информация за дейностите в банката.

“Касперски” не огласява имена на ударени банки, но ФБР, Интерпол и спецслужбата на холандската полиция започнали да нищят случая. Един клиент на “Касперски” загубил $7,3 млн. чрез теглене от банкомати. Друг изгубил $10 млн. чрез манипулиране на банковите му сметки. Понякога парите били превеждани чрез световната система за банкови преводи SWIFT, която отдавна е мишена на хакери.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.