iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хората с висше образование, които имат проблеми с паметта, може да получат инсулт

Хората с висше образование, които имат проблеми с паметта, може да получат инсулт 12_1418478580

Ново изследване, проведено в Холандия сочи, че хората с проблеми с паметта, които са завършили университет, са изложени на риск от инсулт.

Висшистите имат 39% по-голям риск от инсулт в сравнение с хората с по-ниска образователна степен, пише Би Би Си. Причината за това може да бъде, че техните защити срещу влошаване на познавателната им способност са спрели са действат.

В изследването са участвали около 9000 души, които са били наблюдавани в продължение на 20 години. Всички те са в добро здравословно състояние и са на възраст над 55 г. Участниците са попълнили въпросник дали имат проблеми с паметта. До 2012 г. в групата са регистрирани 1134 случая на инсулт.

След анализиране на резултатите учените от Университета Еразъм в Ротердам са открили по-голям риск от инсулт сред хората, които по-рано са се оплаквали от проблеми с паметта. Рискът от мозъчен удар обаче е дори по-висок, ако участниците имат по-високо ниво на образование, пише БГНЕС

Според Арфан Икрам, специалист по невроепидемиология в Университета Еразъм, образованието е добър показател за способността на мозъка да се пребори срещу увреждането на познавателната способност, като например болестта деменция. Тази способност, известна като когнитивен резерв, обикновено се развива в детството и младежките години. Смята се, че нейната функция е да предпазва мозъка от увреждане.

"При хората с високо ниво на образование е необходимо повече време мозъка да бъде увреден и да се появи деменция. Ако тези хора започнат да се оплакват от проблеми с паметта, предпазният механизъм вече не действа. Това може да бъде показател, че е достигната една степен, когато когнитивният резерв не вече не може да компенсира увреждането", казва проф. Икрам.

Инсултът се случва, когато един кръвоносен съд, който пренася кислород и хранителни вещества към мозъка бъде блокиран от съсирек или ако се пръсне. Когато това се случи, част от мозъка не може да получи необходимите кръв и кислород и мозъчните клетки започват да умират.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.