iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Храни, чиито мазнини са полезни

Храни, чиито мазнини са полезни 02_1456477873

Зимата е към своя край и много от нас ще се втурнат към поредната диета, с която да свалят излишните килограми, като много диетолози ни съветват да избягваме мазните храни, но пък експерти смятат, че има доста храни, които имат богато съдържание на мазнини и същевременно са много полезни за организма ни. Те се включват в различни програми за здравословно хранене, предпазват сърдечносъдовата система, държат ни сити и чрез тях усвояваме витамини.

Ето класация на farmhopping.com за девет вида храни, чийто мазнини са полезни:

Зехтин

Влиянието на зехтина върху тялото е обект на множество изследвания през годините. резултатът от тях е категоричен- той е истинска благодат за организма. Зехтинът не се използва само за овкусяване на салати и ястия. Той носи и по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, рак и диабет. Специфичните вещества, съдържащи се в зехтина, сред които олеична киселина и секоиридоиди, защитават тялото на клетъчно ниво и забавят процеса на стареене. Експертите твърдят още, че зеленчуци, задушени в зехтин, са по-богати на антиоксиданти, в сравнение с варените такива.

Риба

Има едно много важно правило- рибата трябва да присъства на трапезата ви минимум двеа пъти седмично. Това е така, защото тя съдържа много полезни вещества като омега-3, EPA и DHA мастни киселини. Чрез тях подобряваме функционирането на мозъка, забравяме за възпалението и можем да намалим риска от хронични болести.

Авокадо

Авокадото спомага за намаляване на възпалителните процеси, които са един от главните виновници за сърдечносъдовите заболявания, като намаляват нивата на триглицеридите, холестерола и високото кръвно налягане. Мазнините в него спомагат за по-доброто усвояване на витамини А, D, E и K. Затова авокадото трябва да присъства повече на трапезата ни.

Яйца

Холестеролът, който приемаме с храната, не е пряко отговорен за нивото на холестерола в кръвта. В тази връзка яйцата са възможно най-добрата закуска, която ни зарежда с енергия, държи ни сити дълго време и активизира мозъчната ни дейност. Те също съдържат омега-3.

Ядки

Те са най-полезни за консумация в средата на деня или в забързаното ежедневие в офиса. Ядките хем ни засищат, хем ни дават нужните за организма аминокиселини, ненаситени мастни киселини и витамин Е, които да ни поддържат във форма и достатъчно активни.

Шоколад

Високото съдържание на полезни мазнини в какаото поддържа сърцето ни. Шоколадът "храни" добрите бактерии в червата, в резултат на което поддържат храносмилателната система в добро състояние. Последните изследвания показват, че шоколадът не само не ни кара да пълнеем, но и ни помага да отслабнем.

Кисело мляко

Истинското пълномаслено мляко има по-високо съдържание на полезни мазнини, включително свързаната линолеева киселина CLA, която може да изиграе ключова роля в превенцията на хронични заболявания. То спомага и за благоприятната флора на стомаха ни.

Маслини

Те носят не една здравословна полза за тялото. Освен че са богати на ненаситената олеична киселина, те са и много добър източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждания, както и на желязо, мед и фибри.

Семена

Независимо дали тиквено, слънчогледово, конопено, ленено семе или чия, всички те са богати на омега-3, както и на протеин, фибри, витамини и минерали (особено витамин Е, желязо и магнезий).

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.