iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И милиардерите пострадаха от кризата

И милиардерите пострадаха от кризата 10_1414756583

Има скок на социалното неравенство в глобален мащаб. Това алармира британската благотворителна организация “Оксфам”.

В специален доклад по темата, подкрепен от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан и нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц, “Оксфам” констатира, че за периода 2009-2014 г. броят на милиардерите по света се е увеличил повече от два пъти - от 793 на 1645. В същото време глобалната икономическа криза вкара много държави в дълбока рецесия с растяща безработица, непрекъснати бюджетни съкращения и падащи реални доходи на населението.

“Оксфам” уточнява, че макар и през последните 14 години да намалява разликата в добруването на междудържавно ниво, неравенството в самите държави расте главоломно. И настоява за данъчно облагане на състоянията, а не на доходите на милиардерите. Ако ставката е 1,5% например, ще се съберат $ 74 млрд. годишно. Според “Оксфам”, ако това бе правено от началото на кризата и приходите бяха инвестирани в здравните системи на най-бедните 49 страни, са щели да бъдат спасени 23 млн. живота, а 57 млн. деца щяха да могат да ходят на училище.

Първите 85-има милиардери в богаташкия списък на сп. “Форбс” печелят общо по $ 668 млн. на ден, или по около половин милион долара на минута. Облагането им с данък няма да ги докара до просяшка тояга. Крез №1 Карлос Слим например има толкова много пари ($80 млрд.), че не би могъл да ги изхарчи и 220 години, дори да хвърляше по $ 1 млн. на ден.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.