iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иракски духовник призова да не се яде шоколад

Иракски духовник призова да не се яде шоколад 02_1456480280

Иракски духовник беше осмян, след като в своя проповед призова съгражданите си да ограничат консумацията на шоколад, за да се справят с икономическата криза, като по време на петъчната молитва в Багдад шейх Джалал Един Ал Сагир осъди лакомията на примиращите за сладко иракчани.

„Братя мои, шоколадовите десерти не са необходими. Намалете разходите си, защото утре може да изпаднете в нужда”, поучава духовникът. Във видеозапис, разпространен в социалните мрежи, шейх Джалал Един Ал Сагир посочва, че правоверните могат да спестят до 70 процента от заплатата си, ако положат по-големи усилия.

Средната цена на шоколадов десерт в Ирак е около 0,20 евроцента. Нравоучителният тон на духовника обаче предизвика насмешка у иракчаните, които изляха възмущението си в социалните мрежи. Шегобийци прекръстиха Сагир на „Шоколадин” и му посветиха стихове и десетки колажи.

„Не, ваше превъзходство, шоколадовите лакомства са много необходими. Не сме яли шоколад през 80-те години на миналия век, не сме консумирали лакомства и през 90-те. Беден народ ли сме? Нашата държава бедна ли е?”, запита реторично Набил Джасем, известен журналист и водеща фигура от движението срещу корупцията в Ирак.

Говорителят на иракския върховен духовен съвет Балиг абу Хилал коментира в отговор на присмехулните нападки, че „всеки, който атакува шейх Сагир, ще съжалява за действията си”.

Арабската държава притежава едни от най-големите петролни запаси в света, но страда от дългогодишни и тежки проблеми заради лошото управление и корупцията. Ниските цени на суровия петрол напоследък заплашват да тласнат Ирак към обявяването на несъстоятелност.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.