iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изкарайте цялата зима здрави

Изкарайте цялата зима здрави 10_1446098544

Мнозина смятат, че настинките и дори грипът са неизбежни през студентите месеци, като щом се разболеят, посягат веднага към антибиотиците, за да се преборят с вирусите. Да изкараме есента и дори цялата зима здрави, не е мисия невъзможна.

Нужно е само да спазваме няколко простички, но златни правила - да похапваме правилно, изключвайки вредните изкушения от менюто ни, да сведем стреса и напрежението до минимум и да спим не по-малко от 8 часа в денонощието.

Имунната ни система е в състояние да се справи с повечето вируси, ако е в оптималното си състояние. В студените дни можем да подсилим имунитета си с т. нар. "супер храни". Трябва често да похапваме пресни зеленчуци като броколи, домати, зеле, чесън и спанак. От плодовете, активиращи защитните функции на организма ни срещу вирусите, са цитрусите, бананите, боровинките и черното грозде. Подправки като джинджифил, канела и куркума също подсилват имунитета ни. Те помагат не само да не се разболеем от грип, но и бързо да се справим с него, ако вече ни е тръшнал на легло.

Фрешовете от цитруси или зеленчуци като морков, цвекло, целина възстановяват алкално-киселинния баланс в организма ни и така създават неблагоприятна за развитието на бактерии среда. Пиенето на достатъчно вода ежедневно е също ключ към здравето. Чаят от ройбос и зеленият чай са с доказано полезно и укрепващо действие. Захарта обаче потиска имунитета ни и пречи на организма ни да се бори с инфекциите.

Вредни за защитните сили на организма ни срещу болестите са и всички рафинирани преработени храни. Ето защо, за да сме здрави, трябва да ограничим консумацията на сладкиши, бонбони, чипс, хамбургери и дюнери. А ако вече сме болни, е най-добре да не посягаме към подобни изкушения за известно време. Системното недоспиване също е враг на добрия имунитет. За да си спестим неприятното боледуване, трябва да спим достатъчно време.

Редовната и умерена физическа активност също е задължителна за доброто здраве и имунитет. Важно е също да контролираме нивата на стрес, доколкото можем. Защото прекомерният стрес стимулира отделянето на кортизол в кръвта и потиска не само имунната ни система, но и други важни функции в тялото ни.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.