iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Излагат чудотворна икона в Гигинския манастир

Излагат чудотворна икона в Гигинския манастир 05_1430641958

Чудотворна икона на Св. Богородица ще дойде в Гигинския манастир. Иконата събира разделени и сдобрява родители и деца и ще бъде донесена от Гърция в София на 15 май.

Тя помага още при лечение на депресии психически разстройства, разказаха монаси. Реликвата ще бъде показана първо в храм „Света Неделя“ в София на 15 май, след това ще замине на Гигинския манастир край Перник. Там тя ще остане на 17 май и най-вероятно на 18-и ще замине за Германския манастир край едноименното село до София. В последната обител ще бъде изложена за поклонение до 24 май. Иконата в момента се намира в манастира „Паная Миртия“ в гръцкия град Нафпактос.

Знае се, че реликвата помага особено много на хора, които спорят помежду си. Имало случаи, в които семейства пред развод, докосвали се до нея, се отказвали от раздялата след това. Наред с това се разказва от стари монаси, че поклонението пред нея сдобрявало скарани родители с децата им. Помагала е още на много хора в духовна безпътица, отчаяни от живота, като ги е връщала отново към вярата им в доброто, допълват монаси.

По думите им тя помага много и на хора с психични проблеми, които заради нея са получавали изцеления и омиротворяване на помислите си. При нервни разстройства пък се стигало до голямо облекчение и пълно оздравяване.

В България всъщност ще бъде изложено копие на оригиналната икона, направено през 1491 г., известна още като „Надежда на обезнадеждените“. То е изписано от ръката на Ксену Дийенйт. Именно това копие има най-много сведения за чудеса в старите монашески хроники. Легендата гласи, че оригиналът му се е съхранявал в стар византийски манастир. По време на трудни за империята години монасите се разбягали. Хрониките разказват как тя по чудесен начин се пренесла от обезлюдения манастир е една миртия (б.а – вид южен храст), където на нея попаднал овчар. Хората сметнали това за знак и през XIII в. на мястото създали манастира „Паная Миртия“.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.