iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как да изглеждаме по-умни

Как да изглеждаме по-умни 03_1427218443

Мечтата да изглеждаме по-умни се постига по-лесно или по-трудно. В света от ХХI век обаче надделява друг феномен: на съвременния човек като че ли му е изключително важно да изглежда умен.

Според психолози „да бъдеш” и „да изглеждаш” са два механизъма, нямащи нищо общо помежду си. Различни учени правят проучвания по темата и дават следните съвети:

1. Движете със скоростта на околните

Учени от Университета в Бостън са установили, че ако човек върви по тротоара по-бързо или по-бавно от основната маса хора, същата тази маса хора го смята за глупак. Сигурно ви се иска да наругаете тълпата, но имайте предвид, че правилото е валидно и в коридора на офиса, в който работите, в залата за конференции, където ви предстои да се изкажете, и т.н., и т.н.

2. Премахнете снимките си с чаша бира

Нищо лошо няма в това да се съберете с приятели на чаша бира и ди си прекарате чудесно. Изследване, проведено от учени на Университета в Мичиган, обаче показва, че когато човек е с чаша бира в ръка, той автоматично изглежда по-глупав в очите на околните, отколкото друг, който не надига халба. Затова премахнете от страницата си в социалната мрежа всички снимки с „наздраве”. И никога не си позволявайте да водите важни разговори с бутилка бира в ръка. Но има и обратен съвет: ако някой е дошъл при вас с чаша бира, изобщо не е задължително да е глупак.

3. Носете очила в дебели рамки

Учени от Университета във Виена доказаха нещо, което си знаем още от училище - колкото по-дебели са рамките на очилата, толкова по-умен изглежда този, които ги носи. Интересното е обаче, че дебелината на очилата е обратно пропорционална на мнението за привлекателността на техния притежател. Тоест, ако носите очила с дебели рамки, хората около вас ще ви смятат за умен и не особено красив. А подобна информация не е маловажна - винаги можете да си свалите очилата, щом ситуацията изисква да сте красавци.

4. Пишете по-простичко

Принстънският университет прави изследване сред собствените си професори, учени и студенти. Изводите от него са доста интересни: колкото по-сложни са думите и изреченията, които използват пишещите в своите писма, толкова по-глупави изглеждат те в очите на тези, които ги четат. Така че не се напъвайте - колкото по-простичко пишете, толкова за по-умни ще ви мислят другите, дори да нямат професорска титла.

5. Рисувайте графики

Учени от Корнуелския университет доказаха, че по време на всевъзможните и така модерни днес презентации задължително трябва да използвате онагледяващи графики и схеми. Дори изобщо да не са ви нужни, не пестете сили и време и начертайте една-две.

Колкото и глупава или повърхностна да е самата презентация, наличието на две графики или схеми в нея повишава доверието на аудиторията към вас и към това, което казвате, с 15%. Тоест колкото повече визуални елементи представяте, толкова по-умни изглеждате в очите на слушателите и е по-голяма вероятността да ви повярват.

6. Гледайте събеседниците си в очите

Проф. Нора А. Мърфи доказва, че когато гледате събеседника си, автоматично изглеждате по-умни. На участниците в проведено от нея изследване тя съобщава различни научни факти. Част от тях, гледайки ги в очите, а друга - с поглед в друга посока. Оказва се, че хората не само вярват повече на фактите, казани им „тет-а-тет”, а и приемат този, който им ги съобщава, за човек с по-високо интелектуално ниво.

7. Размахвайте ръце

Всяка проява на експресивност по време на разговор се приема от хората за проява на остър ум. Според тях страстта, с която събеседникът им разговаря, е показател за важността на споделяната информация. Колкото по-ценна е тя, толкова по-емоционален е начинът, по който се поднася.

Интересното е, че колкото по-страстен е човек в общуването си с околните, толкова по-умен изглежда в очите им. Затова размахвайте ръце!

8. Запаметявайте ненужни факти

Събеседникът, който може да включи в разговора факт, нямащ пряка връзка с темата, също изглежда по-умен в очите на другите. Ако например разговорът е за качеството на питейната вода и вие мимоходом подхвърлите, че белите мечки се стараят изобщо да не пият вода, за да не се преохладят, всички ще решат, че сте много умни.

9. Отслабнете

Изследване на американския психиатър П.Дж. Кларк доказва, че хората смятат дебеланковците за по-глупави от себе си. Независимо че телесната маса няма нищо общо с интелекта и че историята познава изключително умни хора с наднормено тегло, колкото по-пълен е някой, толкова по-глупав изглежда. Това е свързано по-скоро с културата на съвременния човек, но фактът си е факт - ако искате да изглеждате умни в очите на другите, тичайте към фитнесклуба…

След всичко казано дотук обаче вашата баба със сигурност ще ви каже: "Чедо, по дрехите посрещат, по ума изпращат!"

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.