iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как да се гримираме за празниците

Как да се гримираме за празниците 12_1418118350

Дженифър Анистън казва, че когато е прочела сценария на най-новия си филм, е била готова да избяга на мига. Причината е, че в Cake, последния филм, в който тя се снима, е изцяло без грим.

Даниел Барнс, режисьорът на лентата, ѝ позволява единствено сенки, но само за да се нарисува големият белег върху иначе негримираното лице на актрисата. Дори се говори, че в нейната гримьорна огледалата са забранени.

Така Анистън - достатъчно смела и без капка суета, застава пред камерите. Засега в ютюб е пуснат само трейлърът на филма, от който ясно се виждат бръчките и порите по лицето ѝ.

Но рискът вероятно си струва, тъй като холивудските критици говорят, че напълно заслужава номинация за “Оскар”.

И след снимките, които приключват на 6 май в Лос Анджелис, Дженифър Анистън казва нещо много вярно:

“Задължително е всяка жена да има спирала, фон дьо тен и червило, защото с тях става по-уверена в себе си и много щастлива.”

Всъщност отдавна холивудската актриса е разбрала ползите от грима.

За нея професионални гримьори са на едно мнение - чертите на лицето ѝ са много остри и има малки очи. Тези неща обаче не бият толкова на очи, защото нейните гримьори си разбират от работата. Чрез грима ѝ правят светлосенки - това се нарича скулптуриране, за да превърнат дефекта в ефект.

Гримьорът Оксана Николова, която от 21 години се грижи за външния вид на повечето популярни хора у нас, казва: “Гримът е средство, с което се подчертават най-хубавите ни черти. Той трябва е умерен. Не трябва да се прекалява.”

Ето 5-те професионални препоръки на Николова за това как да се гримирате за празниците.

1. Очна линия с дебел контур тип 60-те години

Oчната линия е една от хитовите тенденции в грима през тази година. Със сигурност трендът ще е водещ и през 2015-а.

“Извивката в края на окото е страшно актуална. Сега това е най-големият акцент в гримирането, тип 60-те години. Почти всички жени го харесват, защото прави окото по-издължено”, казва гримьорът Оксана Николова.

Одобряват очната линия, но не всяка жена се осмелява да си сложи. Причината е, че за да стане красиво, трябва линиите да са прави и точни.

Трикът, който дори и професионалните гримьори прилагат, е следният – контурът се очертава първо с молив, а след това се поставя очната линия. Прави се от външния към вътрешния край, а клепачът се опъва, за да се получи правилен контур.

И колкото е по-дебела линията, толкова е по-добър акцентът.

2. Матиращото червило прави устните като кадифе

“Напоследък много се лансират матови текстури в червилата – те нямат блясък, който беше акцент в предишния сезон. Матовите нюанси правят устните да изглеждат кадифени. Сред предпочитаните цветове са класическото виненочервено, както и наситените розови нюанси”, е съветът на Николова за избор на червило за празничната нощ.

Жените с по-тънки устни трябва да подбират по-светлите нюанси, докато тези с по-плътни - ярките.

“В крайчетата червилото се поставя в най-вътрешната част на устните, за да не се излиза от контура им. В противен случай формата на устата се деформира”, казва Оксана.

Гланцът, разбира се, не се отрича докрай. Все пак в новогодишната нощ жените може да си позволят този акцент.

Според професионалистите това е и единственият грим, който е позволен за малките момичета. Големите козметични брандове постоянно разработват специални детски серии, които са напълно безвредни.

3. Фон дьо тенът се поставя само върху добре почистена и хидратирана кожа

Пълна лъжа е, че фон дьо тенът запушва порите на лицето и е вреден. Напротив, марките, които разработват качествени продукти, те са и грижа за кожата. Защото съдържа много минерали, подхранващи и антибактериални съставки. Има и слънцезащитен фактор, който предпазва и свръхчувствителните кожи.

“За да стои добре на лицето през цялата празнична нощ, кожата трябва да е добре почистена с подходящия продукт. Това ще я освежи, енергизира и хидратира”, е съветът на Николова.

Под фон дьо тена задължително трябва да се постави т.нар. база (това е основа за грим, която се нарича още праймър).

“За да се избере правилният нюанс, фон дьо тенът трябва да се нанесе първо върху външната част на дланта, защото кожата там и тази на лицето са еднакво изложени на атмосферните условия - слънце, вятър и въздух, независимо от сезона”, съветва Николова.

Върху горния клепач не се нанася фон дьо тен - грешка, която много жени правят. Затова има специални бази.

За да издържи по-дълго хубавият тен на лицето в празничната нощ, може да се нанесе отгоре повторно и пудра.

4. Хайлайтърът прикрива недостатъците

Допреди няколко години го използваха само професионалните гримьори, но вече е достъпен и в декоративната козметика.

“Като текстура много прилича на пудра. Има блестящи малки частици, които са в телесни нюанси - бежови, розови и кафяви. Нанася се с четка в горната част на скулата и над клепача”, казва професионалната гримьорка.

Всъщност хайлайтърът е начин да се подчертаят най-хубавите черти на лицето. Прикрива недостатъци като пигментните петна и дори малките бръчки.

“Това е един ненатрапчив грим, който има много деликатен блясък”, казва Николова.

5. С термалната вода гримът е по-дълготраен

“Ако върху грима се напръскате с термална вода, той ще издържи по-дълго време - трик, който прилагат професионалистите. Това е спрей - продава се във флакони като на дезодорант, впръсква се на разстояние около 20 см от лицето. Хидратира и овлажнява кожата на лицето, която изглежда по-свежа. Но преди всичко е грижа за кожата. Хубаво е да се слага дори и на негримирано лице”, е един от съветите на Николова, за да издържи гримът по-дълго време през празничната нощ.

Термалната вода снабдява клетките с кислород, тя няма аромат и не съдържа никакви консерванти. Основната ѝ функция е да защитава тъканите на кожата.

ЕКСПЕРТЪТ

Гримьорката Оксана Николова: С мицеларна вода гримът се премахва лесно

“С мицеларна вода гримът се премахва много лесно. Тя съдържа частици, които абсорбират замърсяванията и разграждат червило, фон дьо тен, руж, сенки за очи и водоустойчивия грим”, препоръчва Оксана Николова.

Тя е един от професионалните гримьори в БНТ 1, преди време е работила и в Нова тв. Заради добрия усет и професионализъм се доверяват повечето популярни личности у нас. Дори и министрите, ако им се наложи да дадат интервю в телевизията.
Рисува хубаво още от дете. Специализирала е керамика и стъкло, а след това - приложни изкуства и комуникации. Един ден чете вестник и попада на материал за гримьорната в държавната телевизия. “Оттогава бях сигурна, че това е моята работа”, казва Николова, която, освен че гримира майсторски, винаги дава и професионални съвети.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.