iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Как да се с правим с жегите

Как да се с правим с жегите 06_1434783291

Не си вейте с ръце и не се събличайте навън. Това е сигурен начин за допълнително затопляне, като йогистко дишане, лед и вода са добри съюзници срещу жегата.

Прогнозата за времето е, че започналите от няколко дни горещини ще задържат следобедната температура твърдо над 30 градуса поне до средата на следващата седмица.

След много краткотрайно захлаждане живакът отново ще тръгне нагоре и така с кратки антракти лятото ще ни кара да мобилизираме цялата си изобретателност в търсене на начини да се разхлаждаме.

Триадата климатик - сладолед - студена бира невинаги е приложима, а и много хора я оспорват заради странични ефекти като алергии и простуди.

Ако искате да се насладите на лятото, без да се чувствате като котка на ламаринен покрив, можете с прости и подръчни средства да си осигурите приличен комфорт. Има печеливши стратегии за всеки случай и място. Разбира се, най-висок данък обществено мнение плащаме в офиса, където не върви да се пуснеш по ефирна дрешка, но там в повечето случаи има поносими условия.

Далече от чужди очи, дори и на почивка, можете да комбинирате много тактики за терморегулация, които в повечето случаи няма да струват и стотинка.

1. Като японците

- на пода

Топлият въздух е по-лек и се издига към тавана. На пода е най-прохладното място. Седнали или дори легнали там, ще се почувствате със сигурност малко по-поносимо, отколкото върху леглото.

2. Перките на

вентилатора да

въртят обратно

на часовника

Един от аргументите защо вентилатор, а не климатик е, че по-простият уред не изсушава въздуха и сметките за ток са по-малки. Освен това има трикове, които удвояват ефекта, без да се увеличават разходите. Посоката на завъртане на въздуха е от основно значение за охлаждането му. Перките би трябвало да се въртят обратно на часовниковата стрелка, ако “загребват” в синхрон със стрелките, ще свалят и надолу към пода топлия въздух.

3. Съд с лед пред

вентилатора

поражда бриз

- ледът охлажда околния въздух, вентилаторът го подхваща и го разпределя равномерно в помещението. Това гарантирано облекчава и в най-голямата горещина. Комбинацията помага да се постигне ефект, близък до този от климатик, но по-икономично.

Нямате лед? Каузата не е изгубена. Задоволителен ефект ще се постигне, и ако на подходящо място по пътя на въздушното течение от вентилатора окачите мокра кърпа. В екстремна жега и при подходяща настилка на пода можете да напръскате с вода дори и нея. Ако скоро не е почиствано, съветът не е актуален. Заедно с влагата въздушната струя ще започне да върти и микроорганизми, които може да “глътнете”.

4. Купа с лед

близо до лицето,

ако работите седнали

- това е много елегантен начин за охлаждане две в едно - въздейства на кожата и очите, които съхнат от жегата, като едновременно с това дробовете се изпълват с приятно усещане.

5. Вдишвайте

дълбоко

през устата

за бързо освежаване в критичен момент. Йогите имат специална охлаждаща дихателна техника, но ако не сте изкушени да я изучите, просто вдишвайте бавно през устата и издишайте през носа. По-ефективно се охлаждате, ако присвивате езика си по дължина като улей и прекарвате въздуха оттам. Благодарение на “течението” и чрез по-дългия контакт със слюнката въздухът леко понижава температурата си, преди да изпълни белите дробове освен с живителен кислород и с горещата вълна от околната среда.

6. Не си вейте

с ръце - това

ви сгрява

Когато ни стане много топло на открито или в задушни общи помещения, някак по инстинкт започваме да ръкомахаме пред лицето си. С идеята да се проветрим. Голяма грешка! Въпреки че дланите ще създадат прилив на въздух и моментно чувство на свежест, ефектът в крайна сметка ще е обратен на желания. За енергичните движения тялото използва много енергия и то ще повиши телесната температура в дългосрочен план.

Компромисното положение е да използвате подръчно “ветрило” - твърда хартия или друг гъвкав предмет с голяма площ. Така ще създадете нужното живително течение около лицето си, без да хвърляте прекомерни загряващи усилия за това.

7. Излизате

в жегата?

Облечете се!

Повечето европейци живеят с твърдия стереотип, че за излизане в горещ ден най-подходящо е да останат с възможно по-малко и откриващи тялото дрехи.

Но как постъпват тези народи, които живеят в най-горещите страни? Покриват се от главата до петите. Със сигурност има защо. Белите свободни дрехи от естествени тъкани осигуряват повече комфорт и прохлада, защото дават възможност между дрехите и тялото да става нещо като въздушно течение. Като едновременно предпазват кожата от радиацията от слънцето. Ултравиолетовите лъчи състаряват кожата, но освен това може с времето да доведат до клетъчни мутации и рак на кожата.

8. Със студена

вода мийте ръцете

до над лактите

Китките на ръцете, свивките над лактите и тези под коленете са местата, в които кръвоносните съдове са най-близо до повърхността на кожата. Ако държим по-продължително тези зони под студена вода, преминаващата в съдовете кръв ще се охлажда. Изглежда незначителна помощ, но всъщност е начин веднага да се почувствате по-свежи. Някои рискуват да прилагат екстремната форма - с поставяне на кубчета лед, но лекарите имат резерви. Лесно е да се стигне до увреждане на кожата от студа. Както и да се провокира съдов проблем заради разликата в диаметъра на охладените кръвоносни съдове и останалите.

9. За смелите:

вариант мокра

фланелка

Всички знаем, че водата е най-добрият начин да се охлади човек, но невинаги може да се хвърлиш в басейна или под душа. Но ако напръскате фланелката си с вода? Или обуете влажни чорапи? Изпарението ще ви осигури няколко по-поносими часа.

10. Изключвайте

електроуредите,

които формират топлина, поне в най-горещите часове. Например дори с допълнителен вентилатор лаптопът топли като печка. Ако нямате спешна работа, ползвахте го в по-хладните часове от денонощието.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Януари-2016

23-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com