iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво ни трови в храната

Какво ни трови в храната 09_1443275685

Хранителните добавки придават на храната приятен вкус, но вредят на здравето, като са проведени множество изследвания, които доказват, че те могат да станат причина за появата на рак и други заболявания, информира 7mednews.ru.

Представяме ви няколко, които се използват в хранително-вкусовата промишленост и които все пак е желателно да избягваме.

Съдържанието им трябва да е отбелязано на опаковките на продуктите, предаде БЛИЦ.

1. В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място стои натриевият нитрит, които се използва при производството на месни продукти – бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигурява естествено червен цвят и приятен вкус. Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура обаче, например при приготвяне на грил, той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумор.

2. Бутилоксианизол е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Това вещество може да се намери в състава на разнообразен набор продукти – от растително масло до дъвки и чипсове. Бутилоксианизолът е нестабилен и в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.

3. Пропилгалатът е също антиоксидант, който е подобен на бутилоксианизола и се прилага заедно с него в продуктите. Въпреки че не е доказана връзката му с риска от рак, експертите препоръчват да се избягват продуктите, в чийто състав влиза.

4. Натриев глутамат е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Използва се като добавка в салатните заливки, супи, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите. При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. След консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна.

5. Аспартамът е вещество, което се използва за изготвянето на диетични продукти като нискокалорични десерти, смесени и газирани напитки. Използва се като подсладител вместо обикновена захар. Експерти се осланят на две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г., които намират връзка между него и появата на рак.

6. Олестра е вещество, което замества мазнините и не съдържа калории. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява. Негативната му страна се дължи на това, че потиска освен усвояването на мазнините и на други трансмазнини и хранителни вещества, които имат свойството да намаляват риска от сърдечни заболявания.

7. Обикновена сол, която е добавена почти във всеки продукт. Вярно е, че малко количество натриев хлорид е необходим на организма, но всяко излишно може да разстрои сърдечно-съдовата система, ще влоши дейността на бъбреците, ще повиши артериалното налягане и риска от инфаркт.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.