iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Клавиатура може да образува ток

Клавиатура може да образува ток 01_1422025573

Изследователи преобразуват механичната енергия, която хората изразходват, удряйки по компютърните клавиатури, в истинско електричество. Това се постига чрез нова умна клавиатура.

Тя е разработена от екип от Университета на Джорджия, Китайската академия на науките и Калифорнийския университет в Ривърсайд, пише CNET..

В научната публикация за изобретението се посочва, че механичното въздействие върху клавишите се превръща в електрически сигнали, без да се прилага допълнителна сила. Ефективно зареждане на електронни устройства се постига при средна скорост на печатане по-висока от 100 знака в минута. Това означава, че за да заредим смартфона си, трябва да пишем доста бързо.

Преобразуването на енергия е само една от функциите на умната клавиатура. Тя е в състояние да идентифицира човек според начина на натискане на клавишите и да задейства аларма чрез безжична система за сигурност, когато някой се опита да пише на компютъра ни. Клавиатурата записва ударите по клавишите и може да възпроизведе написаното от него.

Според доклад на Американското химическо общество хакерите стават все по-изобретателни, а паролите – все по-малко ефективни за защита на компютрите. Използването на клавиатура, която разпознава уникалния начин на писане, може да осигури нов вид защита. Индивидуалният „почерк“ на машинописа ни е свързан с бързината, силата на натиска и времето между натискането на различните клавиши.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.