iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Книга събра историята на пазарите в Перник

Книга събра историята на пазарите в Перник 09_1443422057

„На кантара и още нещо”. Това е името на книгата, която събира историята на ОП „Пазари” – Перник. Нейни автори са Димитър Дойчинов – директор на предприятието и краеведът Иван Ерулски. Рецензент на изданието е Огнян Аспров, а консултант Георги Радославов.

Официалното представяне на книгата се състоя миналата седмица в Арт-салона на Двореца на културата. Събитието бе уважено от кмета на Перник Иван Иванов и неговия екип, председателя на Общинския съвет Милан Миланов, писатели, художници, литературни критици и приятели .

„Хубаво е, когато се гради, когато се пише, когато се създава нещо. Димитър Дойчинов и Иван Ерулски точно това са направили с вписването на тази книга, сподели кметът Иван Иванов.

„В нея сте се постарали да опишете историята не просто на едно предприятие, а на пазарните дейности и взаимоотношенията в нашия град и регион. Една история, чиито корени са в далечното минало. Сигурен съм, че вашата книга ще срещне интересна публика и одобрението на най-различни читатели. Поздравявам ви за идеята да напишете тази книга”, сподели Иванов и допълни, че в скоро време ще бъде направена и първа копка на животинския пазар. „Ще го направим, както трябва, тъй като в момента не отговаря на изискванията, посочи Иванов.

И двамата автори изказаха специални благодарности на всички гости, които уважиха представянето на книга им. Те бяха удостоени и със званието почетен офицер.

„Искам да направя едно дарение от старинни монети на Пернишкия музей. Защото книгата нямаше да изглежда така и нямаше да има тази стойност, ако не ни беше оказано съдействие от директора на РИМ Перник Емилия Велинова”, сподели Димитър Дойчинов.

По негови думи това са 18 монети по номинална стойност от 772 лева.

„В книгата си авторите предлагат много факти, документи и снимки от развитието на пазара в Перник. Поставят и добро начало за бъдещите проучвания на този въпрос”, сподели Огнян Аспров.

На официалното представяне не липсваше и голяма торта с корицата на книгата. На нея бяха сложени 111 свещички, показващи годините на Пазара.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.