iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Комшии на война заради щъркелово гнездо

Щъркелово гнздо снимка: Интернет

Щъркелово гнездо подпали невиждана съседска война в Дупница. Комшии се нахъсаха един срещу друг с крошета и закани за саморазправа в опит да спасят пернатите от непокорни виладжии. Около час почти цял квартал налиташе на на негостоприемните стопани, които за пореден път се опитаха да развалят щъркеловото гнездо на съседския покрив.

Столичаните Виолета и Димитър Догаджийски  извикаха дори шефа на РИОСВ Пламен Ангелов с искане гнездото на птиците да изчезне. Двамата се оплакват, че всяка пролет идващите от юг пернати бомбардират двора им с жаби и змии.

Драмата се разигра на ул. "Войводска" 17. Гнездото е върху комина на Жельо Георгиев, чията триетажна къща е почти залепена за вилата на столичаните. Софиянците идвали два пъти годишно в Дупница, но от две години викат институциите да ги спасят от дългоклюните си съквартиранти. Семейството иска преместване на гнездото, защото прелитайки до него, пернатите изпускали живата си храна върху тентата пред входа им. 

Досега не съм намерил змия в двора си контрира Георгиев, който е дал подслон на гостите от юг. Появата на шефа на екоинспекцията събра за минути всички от квартала пред вилата на бунтарите. Хората обявиха, че ще се стигне до бой, но птиците няма да бъдат изгонени. Миналата пролет от кметството направиха изкуствено гнездо на щъркелите на един от електрическите стълбове, но пернатите не го харесаха и отново се заселиха на старото си място.

Началникът на РИОСВ направи оглед на двата двора и под очакващите погледи на съседите обяви, че оплакванията на виладжиите са силно пресилени. По негово нареждане домът на комина ще посрещне птиците отново след два месеца.

Щъркеловото гнездо е едно от двете, останали в Дупница. Най-голяма е колонията в съседната община Кочериново. Тази година птиците са долетели със седмица и половина закъснение, но затова пък всички гнезда са се напълнили само за три дни, съобщиха от Природен парк "Рилски манастир"./ Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.