iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Копривата дарява красота и здраве

Копривата дарява красота и здраве 03_1427112019

Пролетта дойде, а щом снегът се стопи, изпод дебелите преспи се появяват зелените връхчета на копривата. Растението е световно признато като един от най-полезните дарове на природата, вирее в цяла България и буквално няма полянка или дере, които да не могат да се похвалят със собствена плантация от коприва.

През първия месец от пролетта билката е най-полезна, като за чай или супа се берат само връхчетата на едва показалите се стебла.

Копривата е един от най-мощните източници на желязо в растителното царство. Според специалисти тя е чудесна при анемия, по време на менструация както и за тонизиране на кръвта. Яденето на растението или пиенето на чай от коприва прави косата ви по-здрава, гъста и блестяща, категорични са лекарите. Отварата от зелените парещи листа действа отлично и при пърхот.

Лечението е много лесно - просто след измиване кожата на главата се полива с тинктура от коприва. Растението също така има чудесен ефект върху кожата на лицето, като действа изключително благотворно при екземи и други кожни заболявания.

Кръвопречистващи функции

Лечебната сила на копривата се дължи на нейните кръвопречистващи функции. Важно е да се знае, че приемът на отвара от растението намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища копривата е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха.

Растението има разслабително действие, така че пиенето на чай от коприва може да помогне при запек. Започнете с малко чай, за да видите как ви се отразява, тъй като прекалено много чай от коприва може да предизвика дразнене на стомаха.

Добре е да се знае, че запарката от коприва е препоръчително да се пие без захар. По желание чаят може да се смеси с отвара от лайка или мента.

Противовъзпалителни свойства

Установено е, че копривата съдържа вещества, които намаляват възпалителните реакции в организма. Поради тази причина често се използва като лекарство за заболявания, които са причинени от хронично възпаление.

Наред с това копривата също така е с високо съдържание на витамини и минерали, включително витамин С, витамин Е, бета-каротин, калий, желязо, хлорофил и цинк. Ако имате достъп до пресни листа от коприва, можете да ги използвате при готвене.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.