iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Крепостта Кракра интересна за Франция

Крепостта Кракра интересна за Франция 07_1372963815

Емблематичната за Перник средновековна крепост “Кракра” влиза като обект за културен туризъм във френски каталози, съобщи Благой Рагин - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, който участва в учредяване на регионална структура на организацията.

Рагин поясни още, че маршрутът ще е 14-дневен и ще обхваща обекти в България и Македония. През есента предстои кампания на асоциацията за налагане на България като културна дестинация на френския пазар, каза още председателят на БХРА.

Община Перник в момента работи активно  по подобряване на уристическата атрактивност на средновековната крепост “Кракра” и свързаната с нея инфраструктура. Инициативата се реализира по одобрен проект по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013” и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на България. Стойността на проекта е 4 362 149 лева, а срокът за реализацията му е 23 месеца. Целта е превръща-
нето на останките от крепостта в място привлекателно и удобно за посещение от български и чуждестранни туристи и в място за провеждане на културни мероприятия. Средновековната крепост Кракра е в списъка на паметниците на културата с категория “национал
но значение”. В момента там се повдига се нивото на крепостната стена от южната страна. Възстановяват се ъгловата кула, портата на крепостта. 
Предстои да бъде изграден и посетителски център Звукови гидове ще предоставят информация на различни езици. Подобрява се  и инфраструктурата за улесняване достъпа до твърдината. Полагат се  водопровод и канализация, рехабилитира се  пътят  и пешеходните алеи до хълма, подобрява се  състоянието на паркинга.

С правителствено решение средновековната крепост “Кракра” бе предадена преди две години за стопанисване от Министерството на културата на община Перник.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.