iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Легендите от "Клуб 27"

Перник снимка: за хората и събитията - Легендите от "Клуб 27"

Смъртта на талантливата британска соул изпълнителка Ейми Уайнхаус отупа от праха легендата за Клуб 27 - клуба, в който членуват само мъртъвци. Публикацията по темата в уикипедия стана една от най-търсените в гугъл.

Минути след като британският в. "Дейли мейл" разпространи новината за смъртта на Ейми Уайнхаус, името й вече беше вписано в статията за Клуб 27 в уикипедия. 45 са сега покойните рок и блус музиканти, влезли в статията на уикипедия като участници в клуба на музикантите, загинали на 27-годишна възраст. 46-ия никой все още не го е добавил - това е свръхталантливият музикант от "Нова генерация" Димитър Воев - също издъхна на тази възраст през 1992 г. Причината е рак.

 

Отброяването на зловещата поредица започва от 3 юли 1969 г. със смъртта на един от основателите на “Ролинг стоунс” - Брайън Джоунс. Брайън е открит да лежи неподвижен на дъното на басейн. Дали е бил трезвен? Едва ли. Като се има предвид колко пъти е бил арестуван за притежание на наркотици и това, че системно употребявал ЛСД, марихуана и обилни количества алкохол. Все още има съмнения, че е бил убит, но причината за смъртта на Брайън още тъне в неизвестност. Впрочем предишен собственик на къщата, в чийто басейн се е удавил, е авторът на “Мечо Пух” А. А. Милн.

На 18 септември 1970 г. на онзи свят се озовал и Джими Хендрикс. Също 27-годишен, удавен - но в повърнатото си Гениалният китарист, певец и автор на песни станал жертва на смъртоносна комбинация от вино и сънотворни. Шон Патрик Маккейб, вокалистът на Ink&Dagger, бил сполетян от същата героична смърт, но през август 2000 г.

18 дни след Хендрикс умира кралицата на психеделичния рок, една от най-великите певици в историята на човечеството - Джанис Джоплин. Вероятна причина - свръхдоза хероин. Джанис пее на Уудсток през август 1969 г., но докато чака, така се надрусва с хероин, че изпълнението й е изрязано от документалния филм за легендарния фестивал. В завещанието си Джанис оставя 2500 долара за погребален купон, на който раздават шоколадови кексчета с хашиш.

9 месеца по-късно - на 3 юли 1971 г., издъхва и вокалистът на “Дорс” Джим Морисън. Причина за смъртта: инфаркт. Говори се, че освен връзката Клуб 27, с Джанис Джоплин ги свързва и пиянски секс. Намерен е мъртъв във ваната на парижкия апартамент, където от 4 месеца живеели с Памела Кърсън. Полицията установява, че не става въпрос за насилствена смърт и вписва в акта “сърдечен удар”.

Сам Бърнет, който по това време държал нощен клуб в Париж, пише в книгата си “Краят: Джим Морисън”, че музикантът е издъхнал в клуба му от свръхдоза хероин. Джим смъркал хероина като кокаин, защото се страхувал от игли! След като го открили бездиханен с кървящ нос в тоалетната на клуба, Бърнет накарал двама наркопласьори да го отнесат у тях. В апартамента му го метнали във ваната с надеждата, че ще се съживи.

“По-добре да изгориш, отколкото да тлееш.” Така е казал Нийл Йънг за колега музикант, починал от свръхдоза, това е и написал в прощалното си писмо Кърт Кобейн, преди да се самоубие.

Китаристът на “Нирвана” Кърт Кобейн е петият член на мистичния Клуб 27. Според легендата майката на Кърт Кобейн казала : “Сега е мъртъв, стана член на онзи глупав клуб.” Истината е, че тя е имала предвид не Клуб 27, а поредицата от самоубийства в рода им.

Сред членовете на фаталния клуб малцина са намерили смъртта си поради заболяване. Петима са били убити, 7-ина 27-годишни музиканти са загинали в пътни катастрофи, двама - в самолетни, 13 са предозирали, самоубийците са едва трима - освен Кърт Кобейн, Пийт Хам от Badfinger се обесва през 1975-а, а руснакът Александър Балашов през 1988 г. скача от 9-ия етаж в Санкт Петербург. Жените в списъка Клуб 27 са общо 9 с Ейми Уайнхаус.

Блус съставът от Глазгоу Stone the Crows губи китариста си Лесли Харви по особен начин - той умира от токов удар, след като пипва микрофона си с мокра ръка.

Преброителите на мъртвите 27-годишни се връщат назад във времето и откриват и друго свидетелство за това, че музикантите открай време умират млади. На фаталната възраст умира блус легендата Робърт Лирой Джонсън през 1938 г. Май е бил отровен със стрихнин в уискито.

Пианистът и рагтайм изпълнител Луи Шовен изпада в кома и умира от невросифилитична склероза през 1908 г. През октомври 1968 г. Малкълм Хейл се отравя с въглероден окис от повреден калорифер.

Легендата за Клуб 27 всява ужас у суеверните. Вече 40 г. те се мъчат да открият причината за това, че много от музикантите умират на тази възраст. Обясненията са няколко. Според най-крайната конспиративна теория те са изверги, сключили сделка със сатаната.

Привърженици на астрологията намират връзка с циклите на Сатурн, който на всеки 28-30 г. заставал в точно същото място, в което е бил по време на раждането на всеки. В такъв момент човек ставал особено уязвим. Влиянието на Сатурн започвало да се усеща още към 27-ата година.

Нумерологията също дава обяснение на фаталното число. 27 се разлага додеветка (2+7=9), символ на края на цикъла.

Немският психолог Ерик Ериксон смята, че творческите натури срещат особена трудност в психосоциалното си развитие, като пикът настъпва точно на въпросната възраст. Според скептиците 27 г. е пределната възраст, която организмът може да издържи, когато системно го тъпчеш с алкохол и дрога.

 Автор: Кирил Клюмов - "24 часа"

Димитър Воев почина от рак на същата възраст

На 27 г. се спомина лидерът и основател на „Нова генерация" Димитър Воев. Поет, композитор, вокалист и баскитарист, той е идол за хиляди българи. Воев почина на 5 септември 1992 г. от рак.

Култовата българска група "Нова генерация" от течението дарк уейв е създадена през 1987 г. и съществува в различни състави до смъртта му.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.