iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекувайте се с кориандър

Лекувайте се с кориандър 03_1427794872

Кориандърът има ценни целебни свойства, като в народната медицина тревата се използа най-често при подуване на корема, повишен холестерол, диария, анемия, при конюктивити, кожни заболявания и др.

Храносмилателна система

Листата на растението широко се използват в индийската кухня, за да “омекотят” острия вкус на чилито. От древността е познат положителният ефект, който оказва кориандърът при лечение на проблеми със стомашно-чревния тракт.

Очни заболявания

В днешно време очите ни са подложени на огромно натоварване: телевизия, компютри, стрес. Всичко това оказва влияние на зрението.

Най-честите симптоми са дразнене в очната обвивка, сухота в очите, болки в очните ябълки. За справяне с проблема се препоръчва всеки ден да се приемат по 1-2 ч. лъжички сок от кориандър.

Заради антимикробните си свойства растението е ефективно и в борбата с конюктивита.

Седативни (успокояващи) свойства

Кориандърът се използва при безсъние, а приготвеният от семената на растението прах може да се използва в борбата с пристъпите на безспокойство, депресивни състояние и други психични и психологични проблеми. Кориандърът помага за добрата памет.

Антиалергени

Сокът от листата на растението може да се използва за лечение на алергии и кожни заболявания, например екземи и гъбни инфекции.

Антимикробни и противогъбични свойства

Запарката от плодовете на кориандър (плодовете трябва да се запарят за няколко часа в гореща вода) може да се използва при колики, образуването на газ в стомаха и други проблеми със стомаха.

Приемът ѝ ще намали спазмите и болките в корема, бори се с бактериалните и гъбните инфекции, ликвидира стомашните паразити.

Болкоуспокояващи свойства

Маслото, получено при изсушаването на плодовете от кориандър, е много полезно при ревматични болки, болки в тялото, свързани с грипни състояния и измръзвания. масленият екс9тракт може да бъде използван за масаж на стомаха, свързан с дискомфорт, заради лошо храносмилане, колики и разстройства.

Високо ниво на холестерола

Кориандърът съдържа множество полезни органични киселини - линоленова, олеинова, палмитинова, стеаринова, аскорбинова киселина.

Всички те допринасят за намаляването на нивото на холестерола в кръвта.

Те съдействат и за намаляване на отлагането на холестерол по вътрешните стени на артериите и вените.

Източник: bgfermer.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.