iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Летището край Кондофрей ще стане международно

Летището край Кондофрей ще стане международно 04_1397221311

Летището край радомирското село Кондофрей ще стане международно и ще се използва за пътнически карго полети.

В момента съоръжението, чието име е „София-Запад”, се ремонтира, за да работи като международно в категория 4С, съобщи Владимир Ненчев – управител на дружеството – собственик “София уест еърпорт”. Амбициозните планове са бъдещият карго център да бъде най-големият в Източна Европа, като в следващия 20-годишен период да преработва 1,5 млн. тона товари годишно.

Летището в София не може да поеме голямо карго, защото е в града, обясни Ненчев.

Затова за кондофрейския аеропорт е предвидена инвестиция в размер на 12,8 млн. евро. Планът за развитие на летището предвижда още два етапа, като следващият е вложение от близо 70 млн. eвро. Ще има и трети етап, в който ще се инвестира още повече, но все още не е уточнен размерът на инвестицията, обясни Владимир Ненчев.

Средствата са от собствено финансиране и банков кредит. “София уест еърпорт” е с 50 процента холандско участие. На летището сега работят близо 20 човека, но се предвижда да бъдат назначени още 175.

Кондофрей е сертифицирана летателна площадка и на нея се извършват полети на самолети с общо тегло до 5,7 тона. Освен това летището дава възможност за регионални полети до Ниш, Скопие и други близки дестинации.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.