iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Манастирски ракии лекуват 20 болести

Монасите от суково забъркват джибрито с 26 билки

Манастирската ракия лекува над 20 болести. Плодовото джибри се забърква с билки и на практика сменя хапчетата, похвалиха се казанджии в расо на първия еко панаир в Църногорската обител „Св. Св. Козма и Дамян”. Десетина братства извадиха на сергии продукцията от своите ферми. Истински деул обаче се разрази със спиртомерите. Почти на всяка сергия присъстваше пърцуца. Всяка марка е примесена с някакъв вид билки, градусите са ниски , каличествата за прием – малки, като за лекарство.

Рекорд в лечебната сила на ракията държат монасите от Суковския манастир. Комшиите от Сърбия слагат в джибрито от грозде 26 лечебни треви. Ползват стръкове от подбел, бабина душица, маточина, лавандула и др. Всяка бутилка „Траварица” е с указание за употреба, което сочи, че трябва да се употребява в умерени количества – по 20 грама два-три пъти на ден. Огнената вода лекува високо кръвно, сърдечни болести, стомашни проблеми и още 15-тина болежки. Специално като цяр  за щитовидната жлеза братството пече „Ореховача”. В лековитата ракия се слагат зелени орехи и еликсирът действат като хапче с йод.  Зад стените на манастира всичко се забърква с билки – дори кравето сирене е уникална марка, защото е с риган и босилек.  Тамянът, който монасите правят пък ухае с аромати на ясмин, магнолия и кипарис .

Лечебна грозданка извадиха и стопаните на Поморийския манастир. Своя марка имат и домакините от Църногорската обител край Гигинци, както и патент за червено вино. „В Бачковския манастир варят гроздова с джинджифил, много е хубава, но не е много рекламирана. За жалост не успяха да дойдат на феста и да я покажат”, разказва игуменът на Чипровската обител дядо Василии. Идеята за еко феста на манастирските стопанства е негова. Въпреки, че съборът край Гигинци, който беше домакин на панаира се падна тази година в първия ден на работната седмица, стотици миряни дойдоха да пълнят торби и да се веселят, жадни за био храни и напитки. Хората разграбиха за два часа новата марка колбаси от биволско месо на Църногорската обител и уникалното кисело мляко, квасено в калени купички.

"Ще направим тези панаири ежегодни, защото търсенето на екологично чиста продукция е много голямо. След прощапулника, ще повторим още тази есен вероятно в Чипровския манастир”, съобщи тамошният игумен архимандрит Василии.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.