iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мая Манолова построи къща в Рударци

Мая Манолова построи къща в Рударци 07_1438243187

Мая Манолова си построи къща в пернишкото село Рударци, отстоящо на 10 км от София, като бившата зам.-председателка на парламента е купила златен имот в края на селото, до самата гора и вече е построила къща от близо 300 кв.м.

Къщата е супермодерна и луксозна, макар да е на един етаж. В двора Манолова е наредила гараж, барбекюта и други удобни пристройки. Имота си е купила от местен човек, броила е парите кеш, пише вестник "Вяра". В момента до нейната къща се продава парцел от 800 кв.м, който е по-малък от този на Манолова. Купувачите са готови веднага да се разделят с него, ако чуят оферта от 35 000 евро.

От обикновена продавачка в магазин в Кюстендил Манолова се издигна и сега се нарежда до най-заможните столичани. Вчера пък ласкател от ДПС посрещна Манолова в парламента със: „Здравейте, госпожо омбудсман“. Тя не скри доволната си усмивка от новото обръщение и индиректно потвърди, че е сигурна в победата си. Тайният избор за национален обществен защитник ще бъде днес сутринта, а във вторник парламентът избра комисията, която ще подготви гласуването и ще преброява бюлетините.

Кандидатите за поста са двама – сегашният омбудсман Константин Пенчев, който е издигнат от Реформаторския блок за втори мандат, и Мая Манолова от БСП. По всичко личи, че фаворитът е Манолова – тя има гласната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ, очаква се да я подкрепят Българският демократичен център и „Атака“, които са с превес над ГЕРБ и Реформаторския блок, но не може да заеме поста без най-голямата политическа сила, нужни са й поне 10 гласа, коментират анализатори.

Лекари от „Пирогов”, шефът на болницата по травматология в София и шефът на киноцентър „Бояна” са съседи на кюстендилката в Рударци. Според брокери къщата с двора струва поне 200 бона. Имотът разполага с широк двор и още сгради, освен това още не е готов за живеене. „По всичко личи, че тук може да се живее повече от разкошно. Но от пътя не се вижда почти нищо от красотата на дома. Къщата е изцяло обърната към планината”, коментираха в местната кръчма. Отбихме се при бай Кольо, който носи фамилията на българския революционер Георги Сава Раковски. „Това е само съвпадение”, уточни кръчмарят, който в селото също е истинска легенда. Малкото заведение беше пълно със съседи на Мая Манолова.

„О, тя живее на три къщи от нас. Но винаги сама идва, нали казват, че имала нов мъж и това е бившият военен министър Ангел Найденов. Та тука щяла да живее с него. Негов крак в Рударци не е стъпвал никога. Мая Манолова идва най-редовно, води майстори от Кюстендил, идват с бус с кюстендилска регистрация, къщата още не е готова. Може и да е сгодена и после да живее тук заедно с Найденов, но аз нищо не зная. Май сама строи къщата, без участието на Найденов, но как е изкарала парите, това само можем да гадаем. Депутатите стават все по-богати, а народът – все по-беден. Дворът й е цял парк. Всичко това става с много пари. Ние гласуваме за тях да оправят нашия живот, а после гледаме как те си живеят бохемски. Влизат в парламента бедни, скромни и без нищо, но излизат с къщи и апартаменти. Аз моята къща я строя цял живот, още не е готова, а вече се разпада. Мая Манолова обаче вдигна къща за няма и година. Като имат пари, хората вдигат и небостъргачи за броени месеци. Още никой комшия не е канила на кафе, не я познаваме. Тя не ходи пеш, идва винаги с много хубави коли. До нейната къща обаче няма асфалт, той свършва по-нагоре, после се върви по черен път. Сега очаквам и асфалтът да дойде. Нямам сведение да живее вече там”, каза комшията на Манолова, който живее три къщи по-надолу.

Друг от присъстващите се сопна: „Вие в кое село живеете, как не сте виждали Найденов, аз съм го виждал поне три пъти, макар да не съм от тази махала”.

Жителите на селото са около 1800 души.

„Сега парцелите в центъра на селото се продават по около 30 000 евро декара, но преди бяха по 70 000, тази година паднаха цените”, уточни Кольо.

В кръчмата се оказа и местният свещеник отец Илия. „Познавам Мая Манолова бегло, нямам впечатления. Тя понякога идва и в събота, и в неделя в храма”, каза свещеникът. „Ботев добре го е казал: „Не ти, Боже, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове, а ти що си в мене, боже, в мен, в сърцето и душата…” – изрецитира бай Иван, като уточни, че не визира отец Илия, а най-общо лицемерните хора.

„Чували сме, че е много набожна, но не вярваме, кой знае”, добави бай Кольо, който посреща гостите в кръчмата с моряшка шапка. Заведението му е много колоритно. Най-отпред виси негов портрет. На него е с фуражка и гъста бяла брада. „От 30 години горе-долу живея в Рударци, роден съм в Перник. Минах през много градове и държави, преди да се установя тук. Семейството ми имаше сладкарница в Перник, но след 9 септември я запечатаха и затвориха. После какъв ли не бях – чуках камъни по кариерите в Перник, работих по строежи в Чехия, Полша, Унгария, Югославия, Либия, накрая работих в България като превозвач с каруца. Всичко пренасях- храна, гардероби, телевизори. Аз каквато и работа да хвана, все ми е било на сърце, защото хора са очаквали от мен да я свърша добре”, разкри бай Кольо.

Той има навика да събира приятелите си в кръчмата всяка събота от години наред. „Свирим, пеем стари градски и туристически песни. При нас в Рударци е весело. Радваме се на всеки, който идва и се заселва при нас. Не искаме нито имотите да пустеят, нито къщите”, каза той. „Всеки, който се види в пари, е добре дошъл в Рударци”, добавиха от компанията в кръчмата.

Същевременно антигрупата на кюстендилката във фейсбук „Не искам Мая Манолова за омбдсман” избухна в защита на Константин Пенчев със следните доводи, цитираме: „Да подкрепим Константин Пенчев, щото иначе идва Мая Манолова. А нека припомним коя е тя:

1. „Сестра“ на Братя Галеви.

2. Главно действащо лице в скандалната афера „Костинброд“.

3. Каза: „Аз предложих Пеевски“

4. Застъпник за привилегиите на банките по ГПК

И така нататък, и така нататък…

С едно изречение – не може пълното отрицание на гражданското общество в лицето на Мая Манолова да стане обществен защитник!! И няма договорки в парламента, които да оправдават това!”

Иван Сапунджиев публикува на стената на групата следното изказване: „Депутати натрапват Манолова, защото отстоявала интереси НАСТЪРВЕНО. Идеална била за омбудсман. Отвращаваща свещена простота! Може и бясно куче да назначите да ни брани интересите с всички средства. А по-добре изберете дявола – той с най-чевръсти манипулации и адска жар ще брани людете. Омбудсманът е помощник и СЪВЕСТ на народа. Чистоплътната съвест Манолова ли е? Която с онова: „Аз предложих Пеевски, е и?“ с ехидна усмивчица ни предизвикваше, че сме безсилни и трябва да се снишим. Спряла била „гигантска фалшификация“ в Костинброд, а часове преди изборите никой не я беше задвижил, доказвайки, че не са съществували подобни планове, а Манолова просто се е възползвала от редовна практика в печатниците. Големите въпроси са: с омбудсман като Манолова кой ще бъде сигурен, че искането му е основателно, справедливо, че е преминало първия тест да е прието за кауза от съвестта на народа. Ако тя ме защитава, как да съм сигурен, че съм прав? Остава само да не ми пука. Точно това ми препоръчват тези, които я издигат „за наше добро“! Ако омбудсманът е човек без морални задръжки, кой гарантира, че институцията няма да стане бухалка за лъжливи каузи и за хора, само представяни като ощетени? Това ще е краят на институцията омбудсман. Мислете, когато „за наше добро“ лансирате хора като Манолова. Изберем ли Манолова за омбудсман, завършваме процеса на поквара на обществото”.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.