iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Майстори-керамици ще могат да работят в Трън в събота и неделя

Майстори-керамици ще могат да работят в Трън в събота и неделя 08_1408369736

Майстори-керамици, които да работят в събота и неделя, когато птокът от туристи в Музея на бусинската керамика е най-голям, ще търси община Трън, съобщи заместник-кметът Цветислава Цветкова.

В село Бусинци, което се слави с керамиката си, не е останал нито един майстор. В същото време в едноименния музей се пазят над 300 експоната. Тук са съхранени оригинални чаши, поници, гърнета, стомни, гюмки, купи, оканичета и др.

Грънчарството е било основният поминък на местното население в продължение на векове, във всяка къща е имало грънчарско колело. Майсторите багрели съдовете в т.нар. есенна гама - жълт, зелен и виненочервен, каквито били намиращите се край селото залежи от глина. Освен красиво оцветени с местни руди и растения, бусинските съдове издават звънливи звуци при почукане. Световна слава спечелил местният майстор Петър Гигов. Негови произведения днес са притежание на много музеи по света.

Община Трън се опитва да възстанови традицията, като организира пленери на художници-керамици, които се вдъхновяват от старинните бусински традиции и ги развиват в съвременно изкуство. Общинското ръководство обсъжда идея за регулярно провеждане на курсове, при които да се обучават керамици, както и те да бъдат поощрявани да останат да работят тук.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.