iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ментета на мурсалския чай заливат цялата страна

Ментета на мурсалския чай заливат цялата страна 07_1469946154

Ментета на известния като родопско чудо мурсалски чай заливат цялата страна, като двойниците на природната виагра нямат нейните сили и дори се внасят от чужбина. Това разкри пред „Зодиак“ производителят с над 20-годишен опит в култивирането на изключителното растение Любен Ушев.

По думите му у нас чаят се тори и се полива, за да расте бързо – нещо, от което истинската култура няма никаква нужда. „Тайната на мурсалския чай идва от варовика в почвата. Той прави всичко. Затова няма нужда да се тори и да се полива, както правят надолу по полето. Ако това се прави, чаят няма мирис, няма ги и ценните елементи в него“, категоричен е производителят.

След като набързо пораства голямо и дълго, ментето се реже късо и получава етикет „Мурсалски чай“ и тръгва към пазара. Заради това Ушев дори го определя като суперменте.

„Там, където ги има камъчета варовик, се ражда истинското чудо на мурскалския чай. Защото вечер, като е напекло слънцето, до 24 ч. държи топло. А чаят обича именно топлината. Защо той расте в Пирин планина, на връх Али Ботуш, Мурсалица и тука в нашето село, в Триград, защото там е истинският 90-процентов варовик. От него идва аромата, боята, качеството. Всичко друго е суперменте“, разяснява Ушев.

Родопският чай от Триград и околията единствен съдържа ценните за здравето 20 микроелемента. С такъв състав не могат да се похвалят стръковете, расли и продавани в Пловдив, София, Варна, Бургас и пр.

„Когато стане едър и завали дъжд, чаят натежава и не може да се изправи. Маносва. Нашите тука обаче не го познават. Берат го, дробят го и го продават за мурсалски“, разяснява още Ушев и допълва, че такъв чай не струва, но хората се лъжат и го вземат.
„Ние всяка година изследваме чая, който произвеждаме. Изследва се земята за варовика, изследва се складът, където се съхранява чаят, и тогава ни разрешават да сложим етикет био и да го разпространяваме. Истината е, че на другите места няма никакъв контрол“, твърди екоземеделецът.

Културата, която и той отглежда, открай време се използва като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярна е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, влияе изключително добре на отделителната и половата система.

Въпреки забраната за бране

Скубят го зелен

В мурсалския чай има 22 микроелемента, които представляват всичко необходимо за човешкия организъм. За да бъдат синтезирани в растението обаче, то трябва да е расло на връх Али Ботуш, в Мурсалица или в Триград. Затова тези места са обект на постоянни посегателства.

„Аз съм причината чаят да бъде забранен за бране от държавата, защото от години го берат зелен и го продават. Няма мирис, мирише на йод. Вадят го с корените дори в опита си да наберат повече и да спечелят от него“, недоволства Любен Ушев.
Въпреки ограничението, чудото се бере на поразия и не е ясно дали на същото място догодина ще изникне нов.

Фалшив мед разболява

Мед от мурсалски чай е още едно менте, което се пробутва на хората. „Прави се на принципа на боровия мед. Но какво правят тука нашите хора в Триград, в Ягодина, в Асеновград. Варят вода със захар и слагат мурсалски чай. Чакат да се сгъсти и след това го продават за мурсалски мед. Така се прави и мед от дива мента, от мащерка, от риган, от жълт кантарион“, твърди екоземеделецът Ушев, но е категоричен, че огромното количество захар в тези продукти разболява подлъганите да ги купят.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.