iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Метеорити са обстрелвали Земята

Метеорити са обстрелвали Земята 09_1443167906

Младата Земя е понесла метеоритен обстрел, продължил 100 милиона години. Това съобщава MailOnline. Според ново изследване, този процес вероятно е променил драматично химичния състав на планетата.

Хипотезата обяснява факта, че Земята има значително по-високи нива на магнезий и по-ниски нива на силиций в сравнение с първичния материал, от който са образувани небесните тела.

Според най-широко възприетата теория при формирането на Земята под въздействието на гравитацията се е натрупал материал в рамките на процес, познат като акреция. Този модел обаче не може да обясни как се е генерирала горещината в ядрото на планетата и магнитното й поле. Наред с това кората и мантията на Земята съдържат по-голямо количество редки елементи самарий и неодим от повечето метеорити. Това означава, че при образуването на планетата са протекли и други процеси.

Предполага се, че вид метеорити, наречени хондрити, са се формирали от газовете, генерирани от планетарните тела в Слънчевата система. Един определен вид хондрит, наречен енстатит, се състои от същия суров материал, от който е образувана Земята. Енстатитите съдържат изотопи на химични елементи в съотношения, подобни на съотношенията в Земята.

Планетата се отличава и с по-високи нива на магнезий и по-ниско съдържание на силиций. Френски учени обясняват тази разлика с метеоритния обстрел при формирането на Земята. Под въздействието на метеоритите химичният състав на младата планета се е променил. Екипът от Френския национален център за научни изследвания е използвал лабораторни експерименти и компютърно моделиране, за да изпита теорията си.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.