iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мислите вече могат да бъдат предадени в писмена форма

Мислите вече могат да бъдат предадени в писмена форма 06_1435566892

Изследователски екип е създал система, която е в състояние да преведе мозъчната активност в писмена форма. Това пише Popular Science.

В рамките на проучване, чиито резултати са публикувани в журнала Frontiers in Neuroscience, екипът е записвал невронните данни на седем доброволци, които в същото време са четяли пасажи от Гетисбъргското обръщение, речта на американския президент Джон Кенеди при встъпването му в длъжност и “Хъмпти Дъмпти”.

Докато участниците са изговаряли думите на глас, компютърен алгоритъм се е научил да свързва звуците от речта с различните модели на мозъчна активност. След “обучението” си програмата е успяла да отгатне думите, които доброволците прочитат на базата на данни за мозъчната им активност в 75 процента от случаите. Всъщност не е необходима 100-процентова прецизност, тъй като алгоритъм за автокорекция в системата би могъл да поправя грешките, казва Питър Бранър, един от авторите на изследването.

Ученият изтъква, че важно да се записват данни директно от мозъка, а не през скалпа, тъй като информацията се деформира. В този случай екипът е провел опитите с участието на хора, които вече са били подложени на процедури за терапия на епилепсия и по тази причина в мозъците им е имало електроди. Мозъкът на всеки човек е уникален и невронната активност трябва да се улавя директно, затова е трудно да се създаде универсално устройство за превеждне на мисли в текст, уточнява Бранър. Потенциалът на технологията може да се използва в помощ на хора с неврологични заболявания, които губят способността си да се движат и говорят. “Това е само началото”, казва Бранър. “Перспективите са наистина безкрайни”.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.