iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Митничари хванаха два подозрителни пакета

Митничари хванаха два подозрителни пакета 01_1422005177

На летище София кацнаха 2 милиона змиорки. Те били предвидени за ресторантите в Далечния изток, но вместо дотам ще стигнат до варненския аквариум.

Два удара са оставили поръчителите на „интересни“ пратки с празни ръце, разказаха от агенция "Митници" за „Новинар“.

Първо на софийското летище двама китайци са се опитали да минат с 8 контейнера, пълни със змиорки, които са от защитен и строго пазен вид.

На дежурните направило впечатление, че осемте кутии са пакетирани по особен начин. Първо се набивало на очи, че са от стиропор. Митничарите знаят, че подобни контейнери се използват, за да се пази температурата на багажа. Освен това били допълнително омотани във фолио, което било още по-подозрително, имайки предвид какво са обявили китайците, че пренасят. Те обяснили, че носят храна.

При щателната проверка се оказало, че са се опитали да пренесат 2 милиона бебета змиорки от застрашения вид, някога обитавал европейските морета. Сега те се намират само във водите около Иберийския полуостров. Видът е известен с това, че пътува през целия Атлантически океан, за да хвърли хайвер в Саргасово море, в района на Бермудския триъгълник.

Никога обаче не се е доближавал до Азия. Което прави още по-странен факта, че именно там е най-популярен. В Европа е строго забранен за улов и храна, но в далечните части на Азия е смятан за рядък деликатес и е разрешен за консумация.

Така се оказва, че на въпроса какво съдържат контейнерите на китайците, те не са излъгали, казвайки „храна“, но и са спестили важната част от истината, което им е осигурило минимум 72 часа арест. В неделя Софийската градска прокуратура ще гледа мерките им за неотклонение и може да се озоват зад решетките на българска земя за доста дълго време.

Видът е с голяма търговска стойност, защото малките змиорки се продават в азиатските страни за 1300 евро на килограм.
Те са били транспортирани спешно към Спасителния център в Аквариума във Варна.

В същото време митничарите на Капитан Андреево са станали свидетели на една позабравена практика, заглъхнала за повече от 5 години. Те са намерили дрога, скрита в статуетка. Близо 5 кг опиум са били скътани в статуя на конска глава.

Наркотикът е бил открит при щателна проверка на влизащ в страната камион с иранска регистрация, управляван от иранец. Той представил редовни документи за 152 гипсови статуи на животни и хора. Рентгенът обаче засякъл дрогата в конска глава, изработена от полиестер. Наркотикът е с общо тегло 4,8 кг.

От митниците разказаха за „Новинар", че в склада им за съхранение на наркотици за доказателствен материал се пази специална статуетка, изработена от хероин. Тя е била заловена преди повече от 5 години и до ден днешен служи като пример за находчивостта на трафикантите. Подобни трикове са най-характерни за страните от Латинска Америка.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.