iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да кипите от енергия след сън от само два часа на денонощие

Може да кипите от енергия след сън от само два часа на денонощие 06_1435577163

Учените вече оборват мита за еднократната дрямка, като мнозина от нас мечтаят да спят по два часа на ден и в същото време да кипят от енергия.

Други пък тайно се надяват да бъдат оставени да се излежават на спокойствие в леглото... ако може 12-15 часа... Колко часа сън всъщност са ни необходими, за да сме в кондиция? Добрата новина е, че учените вече оборват познатата теория за задължителните 8 часа сън. Те препоръчват алтернативни цикли на почивка, с които също ще сме бодри и в настроение.

Екип от изследователи начело с доктор Джордан Лежуан посочва алтернативите на еднофазния сън.

Четири по четири

Този цикъл на сън включва четири почивки в леглото по 20-30 минути на всеки четири часа. В крайна сметка излиза, че спите по шест пъти в денонощието. Подобен режим е доста ефективен - човек се чувства по-здрав, усеща прилив на енергия и сили. Той обаче има един съществен недостатък: ако пропуснете някоя от фазите, буквално ще рухнете и ще заприличате на зайчето от рекламата, на което му свършват батериите, шегуват се лекари.

Обикновен цикъл

Този режим на почивка включва един "основен" дълъг сън от час, час и половина и четири или пет лягания по 20 минути. Оставащото време след основния сън трябва да се раздели равномерно, за да може да се отдъхва на сходни интервали от време.
Подобен график е доста гъвкав и лесен за приспособяване. Той може да се съчетае с еднофазен сън от 3-4 часа и ще се чувствате перфектно. Дори да пропуснете някоя от почивките, това няма да се отрази на общата ви кондиция.

Само 2 часа сън

Американският инженер изобретател Бъки Фулър смятал, че у човека има два резервоара с енергия. И ако първият се пълни лесно, то вторият (второто дихание), е трудно да се зареди. Фулър, който се занимавал с тежък умствен труд, измислил своя собствена формула за сън: по 30 минути четири пъти на ден на всеки шест часа. Това прави само два часа сън на денонощие! Въпреки това той винаги се чувствал бодър и работоспособен и не чувствал умора. След две години на подобен режим Фулър бил подложен на пълни изследвания и лекарите установили, че е напълно здрав.

Двуфазен или сиеста

Този тип сън е любим на учениците от горните курсове, студентите и почитателите на нощния живот като цяло: 4 часа и половина сън през нощта и около два часа през деня. Данните показват, че двуфазният цикъл е особено ефективен, но за млади хора. За по-възрастните се препоръчва обичайният еднофазен цикъл.

И накрая вместо финал. Ако все пак сте решили да се откажете от стандартния осемчасов сън, трябва да знаете, че преходът към един от четирите алтернативни варианта ще ви накара да се чувствате като зомби през първите десет дни на адаптация. Лекарите ни съветват да се заредим с търпение и да настроим биологичния си часовник в най-добрия ритъм, който самото тяло ни подсказва.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.